Останні новин :

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Айва: рецепт варення шматочками на зиму

Осінь приносить айву – фрукт з насиченим ароматом, який нагадує суміш яблука та цитрусових. Тверда, терпка в сирому вигляді, вона розкривається в приготуванні: варення виходить янтарним, компоти – ароматними. Плоди важать від 30 г до 2,5 кг, дозрівають у жовтні. Багата пектинами та вітаміном С, айва підтримує імунітет і травлення. Головне – не їсти сирою багато, бо дубильні речовини подразнюють шлунок. Нижче – практичні поради від вибору до заготовок.

Читайте також: Як підготувати сад до зими

Як зрозуміти, що айва достигла?

Дозріла айва жовтіє повністю, без зелених плям – це ключова ознака. Пушок на шкірці зменшується або зникає, плід набуває сильного аромату, схожого на ананас з яблуком. У вересні фрукти зелені, до жовтня жовтіють і готові до збору. Деякі падають з дерева – сигнал врожаю. Твердість залишається, але м’якоть пружна. Перестигла тріскається, втрачає лежкість. Якщо купили недозрілу, потримайте в темряві при кімнатній температурі. Збір у жовтні забезпечує максимум смаку та користі.

Як зрозуміти, що айва достигла?

Як краще зберігати айву?

Оптимальна температура – 0-5°C у погребі чи холодильнику. Складайте здорові плоди в дерев’яні ящики шарами, перекладаючи папером чи тирсою, щоб не торкалися – це запобігає гниттю. Не більше двох шарів, інакше нижні пошкоджуються. У прохолоді айва лежить 4-6 місяців до весни. При 8°C термін скорочується до 1-2 місяців. Уникайте етилену від яблук чи помідорів – прискорює псування. Загортайте в папір для ізоляції, тримайте в темряві. Порізану – заморожуйте або переробляйте негайно.

Як краще зберігати айву

Що лікує айва: користь та шкода

Айва очищує кишківник пектинами, полегшує закреп, має антисептичну дію для дихальних шляхів – кашель, астма. Вітамін С (15 мг/100 г) зміцнює імунітет, залізо бореться з анемією, калій підтримує серце. Калорійність – 57 ккал/100 г, ідеально для дієт. Антиоксиданти зменшують запалення. Шкода: сира терпка, подразнює шлунок, викликає алергію. Дубильні речовини провокують закреп. Варіть чи запікайте, вживайте помірно.

Чим корисна айва для жінок та чоловіків?

Жінки цінують антиоксиданти айви за уповільнення старіння шкіри, пружність. Вітамін С і фолієва кислота допомагають при вагітності, зменшують нудоту. Залізо запобігає анемії, регулює гормони, полегшує менопаузу. Чоловікам корисні цинк і B6 для тестостерону, репродуктивного здоров’я. Калій покращує кровообіг, мідь – серце. Клітковина нормалізує травлення для обох. Маски з айви тонізують шкіру, чай – додає енергії. Не переїдайте – можливе здуття.

Що роблять з айви в домашніх умовах?

Запікайте айву з медом: розріжте навпіл, видаліть серцевину, полийте медом, 30 хв при 180°C – десерт з м’якою м’якоттю. Соус до м’яса: тушкуйте шматочки з цибулею, оцтом, спеціями 20 хв. Компот: кип’ятіть скибочки з цукром 15 хв, додайте лимон. Пиріг: тонкі скибки на тісто з яйцями, випікати 40 хв. Мармелад: пюре з цукром до загустіння, форми. Ці страви зберігають вітаміни, терпкість балансує солодкістю.

Айва: рецепт приготування варення шматочками на зиму

1 кг айви, 1 кг цукру, 500 мл води, 0,5 ч. л. лимонної кислоти. Вимийте, зчистіть пушок щіткою, розріжте на четвертинки, видаліть насіння. Шматочки 1,5-2 см. Сироп: розчиніть цукор у воді з кислотою, кип’ятіть. Опустіть айву, варіть 5 хв, настоюйте 4-6 год. Повторити двічі по 5 хв. Останнє варіння 10-15 хв до прозорості. Розлийте гарячим у стерильні банки, закатайте. Янтарне, ароматне, шматочки цілі. Зберігайте  в прохолодному місці.

Айва японська: що робити з плодами?

Хеномелес – кислі плоди з удвічі більшим вітаміном С, ніж лимон. Чай: 2-3 плоди нарізати, залити окропом, мед. Джем: 1 кг подрібнити, 1 кг цукру, варити 30 хв. Настоянка: шматочки з горілкою 1:2, 3 тижні в темряві. Компот: кип’ятити 10 хв з цукром. Сушіть чи додавайте у випічку для кислинки. Насіння видаляйте – жорстке. Сік для лосьйонів тонізує шкіру. Не їжте сирими через кислоту.

Читайте також: Компост: як приготувати

Як сушити айву?

Вимийте, розріжте, видаліть насіння, скибочки 0,5 см. Бланшуйте в сиропі (250 мл води, 1 ст. л. цукру, лимонна кислота) 5 хв, охолодіть. Електросушарка: 60-70°C, 6-8 год, перевертайте. Сонце: під марлею 2-3 дні. Духовка: 50-60°C з відчиненими дверцятами 4-5 год. Готова гнеться, не ламається. Банки в сухому місці. Для компоту – жменя на літр.

Інші новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...
spot_img
Останні новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає значний суспільний резонанс. Останнім часом активно обговорюється можливість запровадження обов’язкового обліку води з індивідуальних джерел....

Шнекові кормозмішувачі: як готувати комбікорм для свиней і корів без зайвого клопоту

А ти вже мішав корм шнеком? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї силосної ями на околиці села, стояв і дивився...

Лампи інфрачервоні для свиней і курей: як гріти поросят і бройлерів без зайвих витрат

А ти вже грів лампами поросят? Ну, отаке. Я якось на фермі під Черкасами, біля тієї старої тракторної бригади на околиці, стояв і дивився...