Пельмені завжди на першому місці, коли мова йде про швидку, ситну їжу. Але якщо класичні вже набридли, спробуйте версію з рибою – вона легша, корисніша . Риба додає ніжності, а тісто тримає форму, якщо знати пару хитрощів. Пельмені з рибою готують у багатьох родинах. Вони багаті на корисні жири, підтримують здоров’я серця і не перевантажують шлунок. Головне – обрати свіжу рибу без кісток і не переборщити з сіллю. Готуються вони за 40-50 хвилин, а на виході – порція на 4-5 осіб. Калорійність залежить від риби: з хеком – близько 180 ккал на 100 г, з лососем – до 220.
Читайте також: Крученики: класичні рецепти та хитрощі на кухні
Яка країна зробила пельмені?
Перші пельмені з’явилися понад 2000 років тому в Китаї. Там їх називають цзяо цзи і готують з м’ясом чи овочами ще з часів династії Хань. Китайці варили їх на пару або смажили. Звідти рецепт поширився караванами на схід, до Монголії та Сибіру. Угро-фінські народи, як комі чи удмурти, адаптували страву під місцеві продукти – м’ясо оленів чи рибу. Слово “пельмень” походить від комі “пель нянь”, що означає “хлібне вухо” через форму. Подібні страви є в Італії – равіолі, чи в Грузії – хінкалі.

Чия національна страва пельмені?
Пельмені вважаються національною стравою в Росії, де їх їдять з оцтом чи сметаною і навіть святкують День пельменів 18 лютого. У Сибіру їх ліплять цілими родинами, заморожують і варять у бульйоні. Але ця страва популярна і в Україні, де її подають з цибулею чи грибами, та в Білорусі – з картоплею в начинці. У Китаї пельмені – частина новорічного столу, символ багатства, бо нагадують золоті злитки. У Казахстані та Узбекистані їх називають манти і готують на пару з бараниною. Литовці мають чаклуни – смажені пельмені з сиром. Загалом, це універсальна їжа для холодного клімату, де заморожування зберігає продукти. У США пельмені продають як “pierogi” в польських районах, а в Японії – як гьодза. Але в російській кухні вони найпоширеніші: щороку з’їдають мільйони тонн.
Пельмені з рибою: рецепт
Для базового рецепту візьміть 500 г філе білої риби, як хек чи минтай – вони недорогі і без сильного запаху. Для тіста необхідно: 400 г борошна, 200 мл води, 1 яйце, 1 ч. л. солі. Для начинки: 1 цибулина, 50 г вершкового масла, перець, зелень. Спочатку замісіть тісто: просійте борошно, додайте яйце, сіль і воду поступово, вимішуючи 10 хвилин до еластичності. Накрийте плівкою і дайте постояти 20 хвилин – так воно легше розкочується.
Подрібніть рибу в м’ясорубці з цибулею, додайте розтоплене масло для соковитості, перець і дрібно нарізану петрушку. Не соліть сильно, бо риба вбирає сіль швидко. Розкочуйте тісто тонко, 1-2 мм, вирізайте кружки склянкою діаметром 5 см. Кладіть по 1 ч. л. начинки, зліпіть краї півмісяцем, з’єднайте кутики. Варіть у підсоленій воді 5-7 хвилин після спливання. Якщо заморожуєте, розкладіть на дошці в один шар. Виходить 40-50 штук, калорійність – 190 ккал на 100 г. Подавайте з йогуртом чи лимоном для свіжості.
Пельмені з червоною рибою
Червона риба робить пельмені делікатесним блюдом. Для тіста візьміть: 350 г борошна, 150 мл води, 1 яйце, щіпка солі. Замісіть тісто як у попередньому рецепті, але додайте трохи олії для м’якості. Для фаршу: 400 г філе лосося чи форелі, воно багате на омега-3, 1 цибулину, 1 яйце, 2 ст. л. вершків, кріп . Філе пропустіть через м’ясорубку двічі для гладкості, змішайте з тертою цибулею, яйцем і вершками – це додасть кремовості. Посоліть, поперчіть, додайте рубаний кріп.
Читайтетакож: Засипана капуста: як готувати
Розкочуйте тісто, вирізайте форми, начиняйте по 1 ч. л. – не переборщіть, бо риба соковита. Ліпити можна вручну або формою для пельменів. Варіть 4-6 хвилин у бульйоні з лавровим листом. Якщо смажите, обсмажуйте на олії по 2 хвилини з боку до хрусту. Виходить 35-45 штук, калорійність – 210 ккал на 100 г. Ідеально з вершковим соусом чи салатом. Цей варіант підходить для свят, бо виглядає ефектно і готується за 45 хвилин.
