Щука в сметані – це як бабусин хіт: риба м’яка, соус густий, аромат на весь дім. Пам’ятаю, як тітка з Полтави на річці піймала щуку – і за годину на столі свято. Щука в сметані в духовці – рецепт на 4 порції, 45 хв, калорії 150/100 г. Від чищення до подачі – розберемо, як зробити вдома, щоб усі просили добавки.
Інгредієнти для щуки в сметані: на 4 порції
Інгредієнти – як простий набір: щука 1 кг (свіжа, від 150 грн/кг), сметана 300 г (20% жирності), цибуля 2 шт, морква 1 шт, олія 2 ст.л., сіль 1 ч.л., перець 0.5 ч.л., зелень (кріп) 30 г. Фермер з Вінниці казав: “Щуку бери річкову – м’ясо ніжне, без мулу”. Уникай замороженої – суха. Це як база для ніжності!
Чищення – як ритуал: почисть щуку, видали нутрощі, зріж зябра. Промий, наріж порціями 3-4 см. Натріть сіллю, перцем, залиш 10 хв. Жінка з Житомира розповідала: “Нарізка товста – риба соковита, тонка – суха!” Уникай глибоких надрізів – сік витече. Це як дати рибі відпочити!
Овочі для щуки в сметані: цибуля і морква
Овочі – як подушка: цибулю півкільцями, моркву натріть. Обсмаж на олії 5 хв до м’якості. Кухар з Дніпра казав: “Цибулю карамелізуй – солодкість сметані пасує!” Додай зелень. Це як ароматна основа!
Запікання – як магія: форму змасти олією, поклади овочі, рибу, залий сметаною. Духовка 180°C, 35 хв під кришкою, потім 10 хв без – скоринка. Кухар з Харкова казав: “Сметана 20% – соус густий, риба ніжна!” Готова – сік молочний. Це як фінальний штрих!
Подача щуки в сметані: гарніри і соуси
Подача – як свято: з картоплею пюре 200 г чи рисом. Соус – сметанний з духовки. Мама з Полтави хвалилась: “З пюре – класика, гості просять рецепт!” Калорії 150/100 г. Це як коронна страва!
Поради – як лайфхаки: свіжа щука – зябра червоні. Сметана жирна – соус не розшаровується. Фермер з Одеси радив: “Додай часник 1 зубчик – аромат!” Уникай високої температури – риба суха. Це як ідеальний рецепт!
