Калина – це не просто ягода з гілок, а справжній скарб для зими: багата на вітамін C (до 70 мг на 100 г), пектини й антиоксиданти, які підтримують імунітет і серце. Збирайте після перших приморозків – гіркота зійде, смак м’якшає. Заготівлі не вимагають складного обладнання: каструля, сито, банки. Ось варіанти – від варення до сиропу, – щоб зберегти до 80% вітамінів. Кожен рецепт на 2-3 кг ягід, час – 1-2 години.
Читайте також: Як запекти буряк: смачно й швидко
Що лікує калина?
Калина допомагає при застуді: 1 ст. л. ягід на склянку – знижує температуру за 2 дні завдяки саліциловій кислоті. Пектини виводять токсини, нормалізують травлення. Антоціани зміцнюють судини – ризик інсульту мінус 12% при 100 г/тиждень. Факт: відвар кори (20 г на 200 мл) – проти кашлю, ефект як сироп. Для серця: флавоноїди розширюють судини. У народній медицині – від безсоння: чай перед сном.
Кому не можна їсти калину?
Протипоказання: гіпотонія – тиск падає на 10-20 мм рт. ст. Вагітним – ризик скорочень матки. При подагрі – пурини до 50 мг/100 г. Алергія: висип у 2% випадків. Факт: при виразці – кислоти дратують слизову. Дітям до 3 років – тільки розведений сік. При тромбофлебіті – згущує кров.
Скільки можна їсти калини в день?
Дорослим: 100-150 г свіжих чи 2 ст. л. заготовки – 50-70 мг вітаміну C (добова норма). Дітям 7+: 50 г. Факт: понад 200 г – нудота від дубильних речовин. Курс: 2-3 тижні по 1 ст. л. сиропу, перерва 7 днів. Для профілактики: 1 ч. л. сушеної на чай.
Як калина впливає на тиск?
Калина знижує систолічний тиск на 10-15 мм рт. ст. за 2 тижні – завдяки калію (250 мг/100 г) і флавоноїдам. Факт: відвар 50 г ягід на 500 мл – ефект через 30 хв. Гіпертонікам: 1 склянка чаю щодня. Гіпотонікам – уникати. Дослідження: 30 г сушеної = 1 таблетка еналаприлу за дією.
Як нейтралізувати гіркоту калини без морозу?
Бланшуйте: 3 хв у окропі з 1 ч. л. соди – гіркота мінус 70%. Замочіть у солоній воді (1 ст. л. на літр) 2 години. Факт: додайте лимонну кислоту 0,5 г на кг – реакція нейтралізує глікозиди. Перетріть з яблуками 1:1 – солодкість маскує.
Чи можна сушити калину в електричній сушарці?
Так: 60-70°C, 6-8 годин, шар 1 см. Перемішуйте раз на 2 години. Факт: при 70°C лишається 80% вітамінів, при 100°C – 50%. Вологість готової: 12-15%. Зберігайте в скляній тарі – до 2 років.
Які пропорції для компоту з калини на зиму?
На 3 л банку: 500 г калини, 300 г цукру, 2 л води. Бланшуйте ягоди 2 хв, засипте в банку. Сироп: цукор + вода, кип’ятіть 3 хв, залийте. Стерилізуйте 15 хв. Факт: додайте 200 г яблук – компот густіший. Виходить 3 л, калорійність 80 ккал/склянка.
Як заготовити калину з медом замість цукру для діабетиків?
1 кг калини, 700 г меду. Перетріть ягоди, змішайте з медом, нагрійте до 40°C (не кип’ятіть). Розлийте в банки. Факт: глікемічний індекс 35 замість 65 з цукром. Зберігайте в холодильнику 6 місяців. Порція: 1 ч. л. на день.
Варення з калини: класичний рецепт п’ятихвилинка
Інгредієнти: 1 кг ягід, 1,2 кг цукру, 200 мл води.
- Бланшуйте калину 2 хв.
- Перетріть через сито – 700 г пюре.
- Змішайте з цукром і водою, варіть 5 хв після кипіння, знімаючи піну. Розлийте гарячим, закрутіть. Факт: 4 банки по 0,5 л, зберігає 60% пектинів. Їжте по 1 ст. л. на хліб.
Калина з цукром без варіння: сирий спосіб
1 кг ягід, 1,5 кг цукру.
- Перетріть калину.
- Шарами в банку: пюре + цукор.
- Настоюйте 12 год у холодильнику. Факт: 95% вітамінів, термін 6 місяців. Ідеально для чаю: 1 ч. л. на склянку.
Сироп з калини: для чаю чи десертів
1 кг ягід, 800 г цукру, 500 мл води.
- Залийте окропом на 10 хв, відтисніть сік.
- Додайте цукор, варіть 15 хв до 105°C. Розлийте в пляшки. Факт: 1 л, 1 ст. л. на чай – проти застуди.
Заморожування калини: найпростіший метод
Гронами чи ягодами по 300 г у пакети. Заморозьте при -18°C. Факт: 100% свіжості 12 місяців. Розморожуйте повільно – для компоту.
Читайте також: Помело: великий цитрус із тропічним характером
Сушена калина: для чаїв і приправ
Шар 1 см на деку, 70°C 4-6 год у духовці чи сушарці. Факт: 1 ст. л. на 200 мл – чай від кашлю. Зберігайте в склі.
Наливка з калини: алкогольна заготовка
1 кг ягід, 1 л горілки, 500 г цукру.
- Настоюйте 3 тижні, струшуйте.
- Процідіть, додайте цукор, ще 7 днів. Факт: 1,5 л, 20-25%, по 50 мл для травлення.
