Жимолость їстівна – це чагарник з синьо-чорними ягодами, які достигають у травні-червні, раніше за полуницю. Кущ виростає до 2 м, дає до 2 кг плодів з рослини. Ягоди кисло-солодкі вагою 1-4 г залежно від сорту. Багаті на вітамін С (до 60 мг/100 г), антоціани та пектин, вони ідеальні для свіжого вживання чи заготовок. У садах жимолость цінують за морозостійкість до -40°C, довговічність – кущ плодоносить 20-30 років. Висаджують по 2-3 сорти для перехресного запилення. Догляд мінімальний, але правильне місце та обрізка підвищують урожайність.
Читайте також: Міксбордер: як створити квітучий куточок у саду
Що лікує жимолость?
Ягоди жимолості багаті антиоксидантами, які борються з вільними радикалами, зменшують запалення при ожирінні. Вони нормалізують тиск у гіпертоніків, покращують кровообіг. Антибактеріальна дія допомагає проти стафілококів, сінної палички, полегшує кашель та ангіну. Пектин очищає кишечник, запобігає закрепам, виводить токсини. Вітамін С (удвічі більше, ніж у лимоні) зміцнює імунітет, зір. Флавоноїди захищають судини, серце, знижують холестерин. Чай з листя лікує коліт, ревматизм, шлункові болі. Настоянка на корі – при панкреатиті. Вживають по 100 г на день для профілактики, але не переїдайте – можлива діарея.
Кому не можна вживати жимолость?
Жимолость протипоказана при алергії – викликає висип, свербіж. При підвищеній кислотності шлунка, гастриті, виразці – подразнює слизову, загострює симптоми. Гіпотонікам – знижує тиск. Діабетикам – обережно через цукри, контролюйте рівень глюкози. При жовчнокам’яній хворобі – посилює біль. Надмірне вживання (понад 100 г) провокує діарею, спазми, здуття. Вагітним, годуючим – не більше 50 г, щоб уникнути алергії в дитини. Дітям до 3 років – не вводьте. При панкреатиті, коліті – тільки після консультації. Загалом, при хронічних хворобах ШКТ – обмежте або уникайте.
Жимолость їстівна сорти
Їстівна жимолость має понад 50 сортів, розділених на ранні, середні та пізні. Ранні: Атут, Алісія, Волшебница – дозрівають у травні, ягоди 1-1.5 г, кисло-солодкі. Середні: Амфора, Принцесса Диана, Ребека – урожай у червні, плоди до 2 г, солодкі з гірчинкою. Пізні: Ленінградський велетень, Павловська – ягоди великі, 2-3 г, соковиті, транспортабельні. Канадські: Індіго Джем, Аврора – морозостійкі, врожайні до 2 кг. Російські: Восторг, Югана – солодкі, без гіркоти. Селекціонери виводять гібриди з екзотичним смаком, як Блю Банана. Обирайте за кліматом – для холодних регіонів стійкі до -50°C.
Найкращі сорти жимолості для України
Для українського клімату підходять морозостійкі сорти з високим урожаєм. Boreal Beauty – рекордсмен, 2 кг з куща, ягоди 3-4 г, солодкі. Boreal Blizzard – крупноплідний, до 4 г, стійкий до хвороб. Серце гіганта – ягоди як полуниця, солодкі, врожай 1.5 кг. Блю Банана – екзотичний смак, банановий присмак, середньостиглий. Бореал Біст – дивак з великими плодами, стійкий до посухи. Югана, Восторг – російські, солодкі, без гіркоти, для півночі. Аврора, Індіго Джем – канадські, для центру та півдня. Ленінградський велетень – соковитий, транспортабельний. Обирайте 2-3 сорти для запилення, як Boreal Blizzard + Boreal Beauty.
Коли садити жимолость восени?
Восени садіть жимолость у вересні-початку жовтня, коли кущі готуються до спокою, але до морозів. У цей час рослина добре вкорінюється, навесні швидко росте. Не садіть у червні – активний ріст пагонів. Для ЗКС (закрита коренева) – весь сезон, але осінь оптимальна. У південних регіонах – до середини жовтня, на півночі – початок вересня. Після посадки мульчуйте, полийте. Якщо весною – рано, до розпускання бруньок. Осіння посадка дає сильніші кущі, вищий урожай на наступний рік. Уникайте травня-червня – погано приживається.
Де краще садити жимолость
Садіть жимолость на сонячних або напівтіньових ділянках – 6-8 годин світла для врожаю. Захищене від вітру місце, як уздовж паркану чи будівлі. Ґрунт пухкий, дренований, нейтральний або слабокислий (pH 5.5-6.5). Уникайте сухих пісків чи важких глин – додайте торф, компост. Низини з вологою – добре, але без застою води. Відстань між кущами 1.5-2 м, між рядами 2-3 м. Орієнтація рядів північ-південь для світла. Не садіть біля дерев – конкуренція за вологу. Оптимально південна сторона саду. Корені неглибокі, тому мульчуйте для збереження вологи.
Читайте також: Санітарна обрізка дерев в саду: коли проводити
Жимолость їстівна догляд
Догляд за жимолостю простий: поливайте регулярно, 10-15 л на кущ раз на тиждень, особливо в посуху. Мульчуйте торфом чи тирсою шаром 5-10 см для вологості. Підживлюйте весною азотом (20 г/м²), літом калієм (15 г/м²) для плодів. Обрізка після 5 років: видаляйте старі гілки навесні, формуючи кущ на 10-15 пагонів. Розпушуйте ґрунт неглибоко, 5-7 см, щоб не пошкодити корені. Профілактика: обприскуйте від моніліозу мідьвмісними препаратами восени. Взимку – без укриття, морозостійка. Пересаджуйте легко, корені компактні. Для врожаю – 2-3 сорти поруч. Плодоносить з 3 року.
