Гарбузова каша з пшоном на молоці – це теплий осінній сніданок, який поєднує солодкість гарбуза з кремовістю молока. Пшоняна крупа вбирає аромат овоча, виходить поживна страва на 200-250 ккал порцію. Використовуйте мускатний гарбуз для природної солодкості, без цукру. Ідеально для дітей чи тих, хто стежить за фігурою – бета-каротин підтримує зір, клітковина нормалізує травлення. Готуйте на плиті чи в духовці, варіюйте з водою для посту.
Читайте також: Салат з гарбуза: смачні рецепти
Гарбузова каша з пшоном: користь
Гарбуз багатий бета-каротином, що перетворюється на вітамін A для зору та шкіри. Пшоно додає магнію, заліза та клітковину – разом вони покращують травлення, виводять токсини, запобігають закрепам. Молоко збагачує кальцієм для кісток, білком для м’язів. Страва низькокалорійна, стабілізує цукор у крові, корисна при діабеті. Антиоксиданти з гарбуза борються з запаленнями, зміцнюють імунітет восени. Для жінок – регулює гормони, для чоловіків – підтримує простату цинком з пшона. Регулярно вживайте 2-3 рази на тиждень для енергії без важкості.
Як варити пшоняну кашу на молоці з гарбузом?
На 4 порції: 200 г пшона, 500 г гарбуза, 500 мл молока, 200 мл води, щіпка солі, 50 г вершкового масла. Пшоно промийте 3 рази в гарячій воді, щоб уникнути гіркоти. Гарбуз очистіть, наріжте кубиками 2 см. Залийте водою, варіть 10 хв до м’якості. Додайте пшоно, влийте молоко, доведіть до кипіння на середньому вогні. Варити 15-20 хв під кришкою на малому, помішуючи. За 5 хв додайте масло. Вимкніть, дайте настоятися 10 хв. Подавайте з медом чи горіхами. Виходить кремова консистенція, якщо пшоно вбере рідину.
Скільки вариться гарбузова каша з пшоном?
Загальний час – 30-40 хв. Гарбуз м’якшає за 10-15 хв варіння у воді. Пшоно на молоці доходить 15-20 хв після закипання – крупа набухає, вбирає вологу. У мультиварці – 25 хв на режимі “каша”. В духовці – 40-50 хв при 180°C. Якщо гарбуз молодий, скоротіть на 5 хв. Переварене пшоно стає клейким, тому помішуйте. Готовність: ложка стоїть вертикально, каша не пригорає. На воді вариться швидше – 25 хв.
Як готувати гарбузову кашу на молоці?
Почніть з вибору продуктів: свіжий гарбуз без плям, пшоно дрібне для кремовості. Очистіть гарбуз, видаліть насіння, натеріть на тертці для швидкості або кубиками. Пшоно замочіть на 30 хв для м’якості. У каструлі з товстим дном змішайте інгредієнти: на 1 л рідини 150 г крупи. Доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь. Варити під кришкою, не відкриваючи часто. Додайте ваніль чи корицю для аромату. Якщо густе – долийте молоко. Охолоджену розігрійте на парі, бо в мікрохвильовці втрачає соковитість.
Гарбузова каша з пшоном на воді
Для веганів чи посту: 200 г пшона, 600 г гарбуза, 800 мл води, сіль, олія. Промийте пшоно, гарбуз наріжте, залийте половиною води, варіть 15 хв. Додайте крупу, решту води, соліть. Варити 20 хв на малому вогні. Для смаку – кокосове молоко в кінці або гарбузове пюре. Виходить легка, 150 ккал, з нейтральним присмаком. Настоюйте 5 хв. Варіант з рисом: 100 г пшона + 100 г рису для текстури.
Читайте також: Гарбузовий хліб: рецепти з душею
Гарбузова каша з пшоном в духовці
Підготуйте форму: 300 г гарбуза тертого, 150 г пшона, 400 мл молока, 200 мл вершків, яйце для зв’язки. Змішайте все, додайте сіль, цукор за смаком. Викладіть у змащену форму, зверху – шматочки масла. Запікайте 40 хв при 180°C, до золотистої скоринки. Перші 20 хв накрийте фольгою. Виходить запіканка з хрусткою поверхнею. Для дієти – без вершків, на воді. Подавайте з йогуртом. Час збільшується, але смак насичений.

