Гарбуз у салатах – це не тільки про користь, а й про яскраві поєднання. Він добре пасує до сиру, овочів чи м’яса, роблячи страву ситною без зайвих калорій. Головне – вибрати стиглий плід з щільною м’якоттю. Ці рецепти прості, з доступних продуктів, і готуються за 20-40 хвилин. Спробуйте додати насіння для хрусту чи зелень для свіжості.
Читайте також: Як запекти гарбуз у духовці
Салат з гарбуза по-корейськи
Цей варіант нагадує моркву по-корейськи, але з солодкуватим присмаком. Очистіть 500 г гарбуза, натріть на тертці для корейської моркви. Додайте 2 ч. л. приправи для моркви по-корейськи, дрібку коріандру, 0.5 ч. л. солі, 1 ч. л. меду, мелений червоний перець за смаком, 2 ст. л. яблучного оцту, 3 зубці подрібненого часнику, шматочки гострого перцю. Обсмажте півцибулини на 50 мл олії до золотистості, вилийте гарячу суміш на гарбуз, перемішайте. Дайте настоятися 2-3 години в холодильнику. Салат виходить гострим, з ароматом спецій, і містить антиоксиданти для імунітету. Подавайте як закуску чи гарнір до м’яса.
Салат з гарбуза і фети
Поєднання солодкого гарбуза з солоною фетою – класика середземноморської кухні. Наріжте 300 г гарбуза кубиками 1.5 см, очистіть. Збризніть 1 ст. л. оливкової олії, посоліть, додайте прованські трави. Запікайте при 180°C 20-25 хвилин до м’якості. У мисці змішайте 100 г листя шпинату чи руколи, 100 г фети кубиками, запечений гарбуз. Посипте 2 ст. л. підсмажених волоських горіхів. Заправка: 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту, дрібка солі. Перемішайте акуратно. Салат виходить ніжним, з кисло-солодким смаком, і допомагає з травленням завдяки клітковині.
Салат з печеного гарбуза
Печений гарбуз додає салату карамельного присмаку. Очистіть гарбуза 400 г, наріжте кубиками, запікайте з 1 ст. л. олії, сіллю та перцем при 200°C хвилин 25-30. Додайте 1 буряк, запечений аналогічно, нарізаний шматочками. Змішайте листя салату 150 г, фети або бринзи 50 г, гарбузового насіння 2 ст. л. Заправка: 3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. меду, подрібнений зубець часнику. Перемішайте, подавайте теплим. Цей салат багатий на бета-каротин для шкіри, і виходить ситним без м’яса.
Теплий салат з гарбузом
Теплий варіант – для прохолодних днів. Наріжте гарбуза 400 г кубиками, обсмажте на 2 ст. л. олії хвилин 10-15 з дрібкою солі та прованських трав. Додайте 200 г курячого філе, нарізаного шматочками. Обсмажте до готовності. Змішайте з 100 г руколи, половинкою червоної цибулі тонкими півкільцями, 50 г фети. Заправка: 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, перець. Подавайте відразу, поки тепле. Салат допомагає з метаболізмом завдяки цинку в гарбузі, і виходить ароматним з хрусткою текстурою.
Читайте також: Клафуті: як приготувати смачний французький десерт
Салат з сирого гарбуза
Сирий гарбуз зберігає максимум вітамінів. Натріть 300 г очищеного гарбуза на крупній тертці, додайте 1 натерте яблуко, 1 моркву. Посипте жменею родзинок, замочених у воді 10 хвилин. Заправка: 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. лимонного соку, дрібка солі. Перемішайте, дайте постояти 10 хвилин. Салат виходить свіжим, з хрустом, і підтримує імунітет завдяки вітаміну C. Ідеально для дієти, бо низькокалорійний. Гарбуз у салатах – це спосіб додати яскравості та користі щоденному меню. Експериментуйте з добавками, як горіхи чи зелень, для нов
