Останні новин :

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Клафуті: як приготувати смачний французький десерт

Клафуті – це французький десерт, який вражає простотою і смаком. Ніжне, злегка пружне тісто, що обгортає соковиті ягоди. Готується за 10 хвилин, випікається менше години. У 2025 році цей десерт став хітом домашніх кухонь завдяки універсальності: черешня, вишня чи навіть ревінь – кожен варіант особливий. Хочете додати затишку до сімейної вечері чи вразити друзів? Ця стаття проведе вас через усі етапи: від вибору ягід до секретів ідеальної текстури.

Читайте також: Крафіни: рецепти для домашньої випічки

Що таке клафуті?

Клафуті – традиційна страва з Франції. Схожа на запіканку з млинцевим тістом. Основа клафуті – рідке тісто з борошна, яєць, молока й цукру, в яке додають ягоди чи фрукти. Після випікання виходить ніжний десерт із соковитою начинкою.

Класичний рецепт розрахований на форму 24 см. Калорійність залежить від інгредієнтів. З черешнею – на 100 г близько 170 ккал, із шоколадом – до 230 ккал. У Франції клафуті часто готують із кісточками, які надають легкий мигдальний присмак, але для зручності їх можна видалити. Подають десерт теплим із цукровою пудрою або холодним із вершками.

Тісто для клафуті

Основа клафуті – рідке тісто, схоже на те, що використовують для млинців. Для форми 24 см змішайте борошна 100 г, 3 середні яйця, цукру 70 г, молока 250 мл, дрібку солі та 1 ч.л. ванільного цукру. Для ніжності додайте 25 г розтопленого вершкового масла. Збийте яйця з цукром до легкої піни. Всипте борошно, сіль, ваніль, поступово влийте молоко, розмішуючи до однорідності.

Для шоколадного варіанту замініть 20 г борошна на какао-порошок і додайте 20 г розтопленого темного шоколаду. Якщо ягоди соковиті всипте 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю – це вбере зайву вологу. Дайте тісту відпочити 10 хвилин перед заливанням, щоб борошно рівномірно розподілилось, а текстура стала гладкою.

Клафуті: як приготувати смачний французький десерт

Скільки випікати клафуті?

Час випікання залежить від форми та начинки. У духовці при 180°C для форми 24-26 см клафуті готується 35-40 хвилин. Якщо духовка без конвекції, додайте 5 хвилин. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою: вона має бути сухою в центрі, але тісто залишиться м’яким, схожим на пудинг.

Змастіть форму вершковим маслом і присипте 1 ч.л. цукру для карамельної скоринки. Не відкривайте духовку перші 15 хвилин, щоб десерт не осів. Випікайте на середньому рівні, щоб тепло розподілялось рівномірно. Після духовки дайте клафуті постояти 5-7 хвилин – це полегшить виймання з форми.

Клафуті з черешнею

Черешневий клафуті – найпопулярніший варіант, який потребує 400 г свіжих ягід. Видаліть кісточки для зручності або залиште для традиційного смаку – кісточки додають нотку мигдалю. Викладіть черешню на дно форми, залийте тістом і випікайте 38 хвилин при 180°C.

Для аромату влийте в тісто 1 ст.л. коньяку або посипте ягоди дрібкою мускатного горіха. Вибирайте пружні ягоди середньої стиглості, щоб сік не розмочив десерт. Подавайте злегка теплим із цукровою пудрою або сметанним кремом. На 100 г – близько 170 ккал, що робить десерт легким і універсальним.

Шоколадний клафуті з вишнею

Шоколадний клафуті з вишнею – для тих, хто любить насичені десерти. Візьміть 400 г вишні без кісточок (свіжої чи розмороженої) і тісто з 80 г борошна, 20 г какао та 30 г розтопленого шоколаду (70% какао). Цукру додайте 90 г, щоб збалансувати кислинку вишні.

Викладіть ягоди у форму, залийте шоколадним тістом і випікайте 42 хвилини при 175°C. Для посилення смаку додайте 1 ч.л. ванільного екстракту. Подавайте теплим із кулькою морозива або холодним із гілочкою м’яти. Калорійність – 220 ккал на 100 г, але смак виправдовує кожну ложку.

Читайте також: Як обрати якісне борошно

Клафуті з ревенем

Клафуті з ревенем – незвичайний варіант із пікантною кислинкою. Візьміть 300 г очищеного ревеню. Поріжте шматочками 1,5-2 см. Щоб пом’якшити кислотність, замочіть його на 10 хвилин у сиропі (40 г цукру на 80 мл води), потім зцідіть. Викладіть у форму, залийте тістом із додаванням 1 ч.л. апельсинової цедри.

Випікайте 40 хвилин при 180°C, адже ревінь виділяє більше соку. Для хрусткості посипте зверху 1 ст.л. коричневого цукру перед випіканням. Подавайте з ложкою меду або вершковим соусом, щоб підкреслити терпкість. Калорійність – 190 ккал на 100 г, ідеально для весняного меню.

Інші новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...
spot_img
Останні новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось узимку на Хрещатику, біля тієї кав'ярні з зеленою вивіскою, стояла з подругою – і вона...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Харковом, біля тієї старої силосної вежі, дивився, як господар...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї старої силосної ями, стояв і дивився –...