Курячі шлунки – доступний субпродукт, який у вмілих руках стає основою ситних страв. У селах Поділля їх тушкують із картоплею, на Волині додають до супів. Це джерело білка та заліза за ціною до 80 грн за кілограм. Головне – ретельне чищення та правильна термообробка. Калорійність – 110-130 ккал на 100 г. Свіжі шлунки мають бути пружними, без слизу чи різкого запаху. Готувати просто, але потрібно 1-2 години залежно від рецепта.
Читайте також: Курячі сердечка: скільки варити і як приготувати
Як приготувати курячі шлунки
Перед готуванням шлунки чистять: на 1 кг витрачається 10-15 хвилин. Промийте під холодною водою, зріжте жир і жовту плівку – вона гірчить. Розріжте кожен шлунок навпіл, видаліть залишки їжі, промийте ще раз. Для ніжності замочіть у воді з 1 ст. л. оцту на 20 хвилин – це прибирає запах. Відваріть 1 годину в підсоленій воді (1 ч. л. солі на 2 л), знімаючи піну. Для смаження: обсушіть, обсмажте на 3 ст. л. олії 15 хвилин, додайте цибулю (1 шт.) і моркву (1 шт.) для смаку. Тушкуйте з 100 мл води чи бульйону 30 хвилин. Калорійність смажених – 150 ккал/100 г. Уникати тривалого смаження – стають гумовими.
Скільки варити курячі шлунки
Час варіння залежить від віку птиці: молоді шлунки (20-30 г) варяться 1 годину, старі (40-50 г) – до 1,5 години. На 500 г шлунків беріть 1,5 л води. Доведіть до кипіння, злийте перший бульйон, залийте свіжою водою, посоліть (1 ч. л.), додайте лавровий лист і 3 горошини перцю. Варіть на середньому вогні, перевіряйте виделкою – м’які, але пружні. Для супу досить 40 хвилин, якщо додаєте овочі. У скороварці – 20-25 хвилин. На Черкащині господині варять із коренем петрушки для аромату. Охолоджуйте в бульйоні, щоб не втратили соковитість.
Тушені курячі шлунки: рецепт
На 500 г шлунків: очистіть, відваріть 40 хвилин, злийте воду. На пательні розігрійте 2 ст. л. олії, обсмажте цибулю (1 шт., кубиками) і моркву (1 шт., терту) 5 хвилин. Додайте шлунки, смажте 10 хвилин, влийте 150 мл бульйону чи води, тушкуйте під кришкою 25 хвилин. Посоліть (0,5 ч. л.), додайте 1 ч. л. паприки, 2 зубки часнику. Калорійність – 140 ккал/100 г. Для густоти введіть 1 ч. л. крохмалю, розведеного в 50 мл води. У Східній Україні додають томатну пасту (1 ст. л.) за 5 хвилин до кінця. Подавайте з гречкою чи картоплею – на 3-4 порції.
Читайте також: Крафіни: рецепти для домашньої випічки
Курячі шлунки тушені в сметані
На 600 г шлунків: очистіть, відваріть 30 хвилин. Ррозтопіть на сковороді 30 г вершкового масла, обсмажте цибулю (1 шт., півкільцями) 3 хвилини, додайте шлунки, смажте 10 хвилин. Влийте 200 мл сметани 15%, посоліть (0,5 ч. л.), додайте 1 ч. л. гірчиці. Тушкуйте на малому вогні хвилин 20. Для аромату вкиньте 2 гілочки кропу чи 1 ч. л. сушеного базиліку. Калорійність – 160 ккал/100 г. У Західній Україні додають гриби (150 г), тушкуючи ще 7 хвилин. Страва на 4 порції готова за 45 хвилин, ідеальна з рисом чи пюре.
