Останні новин :

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Морква на зиму в банках: заготовки, які не псуються й смакують цілий рік

Морква – овоч з осені, який у банках зберігає 70-85% бета-каротину, клітковини, калію. Консервація блокує окислення, тому вітаміни не руйнуються. У середньому з 10 кг сирої моркви виходить 15-18 літрових банок. Метод економить місце в холодильнику, час на кухні взимку. Пізні сорти (Шантане, Флакке, Віта Лонга) – найкращі: щільні, не тріскаються при варінні. Ранні – м’які, для салатів не годяться.

Читайте також: Як маринувати овочі гриль: рецепти для дому та мангалу

Чому моркву варто закатувати саме восени

  • Ціна: у вересні-жовтні 8-12 грн/кг, взимку 25-40 грн.
  • Якість: осіння морква соковита, без нітратів.
  • Користь: 100 г заготовки – 30-40% добової норми вітаміну A.
  • Універсальність: додають у борщ, вінегрет, рагу, пироги.

Квашена морква містить молочну кислоту – пробіотик для кишківника. Маринована з оцтом – антисептик проти застуди.

Підготовка овочів, банок, інструментів

Морква

Мийте холодною водою зі щіткою 2-3 хв. Чистіть ножем для овочів – тонко, без втрат. Ріжте:

  • Кружальцями 0,5-1 см – для маринадів.
  • Соломкою 3-5 мм – корейські салати.
  • Тертою – заправки. Бланшуйте 3-5 хв у кип’ятку, охолодіть у крижаній воді – колір яскравий, текстура хрустка.

Банки та кришки

Об’єм: 0,5 л – закуски, 1 л – заправки. Мийте гарячою водою з содою (1 ч. л./л). Стерилізуйте:

  • Духовка: 120°C, 15 хв.
  • Мікрохвильовка: 3 хв на повній потужності з водою 50 мл.
  • Пара: над каструлею 10 хв. Кришки: металеві з гумкою, кип’ятіть 5 хв. Уникайте подряпин – герметичність порушується.

Інструменти

  • Закаткова машинка – ручна або напівавтомат.
  • Велика каструля для стерилізації – дно з рушником.
  • Щипці для гарячих банок.
  • Лійка з широким горлом.

10 рецептів моркви в банках

1. Класична маринована морква

На 2 кг моркви:

  • Вода 1 л, оцет 9% 100 мл, сіль 40 г, цукор 80 г, лавр 3 шт., перець горошком 10 шт., часник 5 зубків.

Бланшувати моркву 4 хв. У банки: часник, спеції, морква. Маринад кип’ятити 3 хв, залити. Стерилізувати 12 хв (0,5 л). Калорійність 38 ккал/100 г.

2. Квашена морква з кмином

3 кг тертої моркви + 45 г солі + 1 ст. л. кмину + 5 зубків часнику. Утрамбувати, бродіння 4 дні при +18-20°C. Долити розсолом (15 г солі/л). Стерилізувати 15 хв. Пробіотики + вітамін C.

3. Морква по-корейськи гостра

1,5 кг соломки + 100 мл олії + 60 мл оцту + 50 г цукру + 20 г солі + 2 ст. л. коріандру + 1 ч. л. червоного перцю + 7 зубків часнику. Настояти 3 год, розкласти, стерилізувати 10 хв. 115 ккал/100 г.

4. Морква з буряком

1 кг моркви + 1 кг буряка + 0,5 кг цибулі. Олія 150 мл, сіль 30 г, оцет 50 мл. Обсмажити 15 хв, гарячим у банки, стерилізувати 20 хв. Для вінегрету готова.

5. Заправка для борщу

2 кг моркви + 1 кг цибулі + 1 кг перцю болгарського + 0,5 кг томатів. Олія 200 мл, сіль 40 г, цукор 50 г. Тушкувати 25 хв, розкласти, стерилізувати 25 хв (1 л). 2 ст. л. – на 2 л борщу.

6. Морква в томатному соку

2 кг кружалець + 1 л томатного соку + 50 г солі + 70 г цукру + 80 мл оцту. Залити киплячим соком, стерилізувати 15 хв. Смак як свіжий салат.

7. Солодка морква з медом

1,5 кг + 100 г меду + 50 мл лимонного соку + 30 г солі. Бланшувати, залити медовим розчином, стерилізувати 10 хв. Для дітей – десертна закуска.

8. Морква з яблуками

1 кг моркви + 1 кг яблук кислих. Цукор 100 г, сіль 20 г, оцет 50 мл. Шарами в банки, залити маринадом, стерилізувати 12 хв. Гарнір до м’яса.

9. Морква з хроном

1 кг тертої + 200 г хрону + 50 г солі + 50 мл оцту. Перемішати, утрамбувати, стерилізувати 15 хв. Гостра приправа до холодцю.

10. Морквяний салат з горіхами

1 кг соломки + 100 г волоських горіхів + 80 мл олії + 40 г солі + 60 мл оцту. Настояти 2 год, стерилізувати 10 хв. 140 ккал/100 г.

Таблиця стерилізації за об’ємом

Об’єм банкиЧас стерилізації
0,5 л10-12 хв
0,7 л12-15 хв
1 л15-20 хв

Вода в каструлі – до плічок банок, кипіння повільне.

Помилки, які псують заготовки

  1. Сира морква – жорстка, маринад каламутний.
  2. Мало оцту – менше 40 мл/л, банки вибухають.
  3. Брудні руки/стіл – пліснява за місяць.
  4. Зберігання в світлі – вітаміни руйнуються, колір тьмяніє.
  5. Перегрів при стерилізації – морква розварюється в кашу.

Перевіряйте через 2 тижні: кришка втягнута, маринад прозорий – все гаразд.

Читайте також: Маринований виноград як оливки

Як зберігати й використовувати

  • Температура: +5-15°C, вологість 70-80%.
  • Термін: маринована – 12 місяців, квашена – 8-10.
  • Після відкриття: холодильник, 5-7 днів.
  • Ідеї: мариновану – в олів’є, квашену – до картоплі, корейську – на бутерброди.

Дієтична морква: без цукру, олії – 25 ккал/100 г. Для діабетиків – зменшити цукор удвічі.

Морква в банках – запас смаку, вітамінів, зручності. 2-3 години восени – і взимку борщ за 15 хвилин. Обирайте рецепт, дотримуйтесь пропорцій – банки стоятимуть до наступного врожаю.

Інші новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...
spot_img
Останні новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось узимку на Хрещатику, біля тієї кав'ярні з зеленою вивіскою, стояла з подругою – і вона...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Харковом, біля тієї старої силосної вежі, дивився, як господар...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї старої силосної ями, стояв і дивився –...