Гарбузова каша виходить найсмачнішою, коли гарбуз мускатний – солодкий, без гіркоти, вагою до 5 кг. Кубики овоча варяться з крупою, вбирають аромати, дають кремову текстуру. Калорійність порції – 150-200 ккал, ідеально для ранку. Додайте масло для вершковості, мед замість цукру. Осінь – час свіжого гарбуза, але заморожений теж підходить. Страва ситна, але легка, підтримує енергію цілий день.
Читайте також: Гарбузовий хліб: рецепти з душею
Чим корисна гарбузова каша ?
Гарбуз у каші багатий бета-каротином, який стає вітаміном A для зору та шкіри. Разом з крупою додає клітковину – очищає кишківник, запобігає закрепам. Калій і магній нормалізують тиск, зміцнюють серце, зменшують холестерин. Цинк з марганцем підтримує імунітет, допомагає при застудах. Для чоловіків – користь для простати, потенції, проти облисіння. Жінки цінують за нормалізацію обміну, жовчогінний ефект при холециститі. Сечогінна дія виводить набряки, проносна – м’яко очищає. Вживання 2-3 рази на тиждень підвищує енергію, бореться зі стресом. Низькокалорійна, допомагає схуднути без голоду.
Як готується гарбузова каша?
Оберіть гарбуз без плям, очистіть від шкірки та насіння – м’якоть 500 г на 4 порції. Наріжте кубиками 2 см. Промийте крупу (пшоно чи рис) гарячою водою тричі, щоб уникнути гіркоти. У каструлі з товстим дном залийте гарбуз 200 мл води, варіть 10 хв до м’якості. Додайте 150 г крупи, 400 мл молока, щіпку солі. Доведіть до кипіння, зменште вогонь, варіть 20 хв під кришкою, помішуючи. За 5 хв вкиньте 50 г масла. Настоюйте 10 хв. Для аромату – кориця чи ваніль. Густоту регулюйте молоком. Виходить янтарна, солодка від гарбуза.

Як правильно варити гарбузову кашу з рисом?
На 450 г очищеного гарбуза візьміть 150 г рису, 200 мл води, 350 мл молока, 50 г масла. Рис промийте, гарбуз кубиками. Залийте гарбуз водою, варіть 10 хв. Додайте рис, молоко, соліть за смаком. Кип’ятіть на середньому, потім 20 хв на малому, помішуйте, щоб не пригоріло. Масло в кінці для кремовості. Якщо рис басматі – вариться швидше, 15 хв. Для солодкості – 2 ст. л. цукру чи журавлина. Подавайте гарячою, з горіхами. Загальний час – 35 хв. Рис вбирає сік гарбуза, страва виходить розсипчастою.
Як зробити гарбузову кашу на молоці?
500 г гарбуза, 150 г пшона чи рису, 600 мл молока, 100 мл води, сіль, масло. Гарбуз натерти чи нарізати, залити водою, проварити 5 хв. Пшоно промити, додати до гарбуза з молоком. Довести до кипіння, варити 20-25 хв на повільному вогні. Помішувати часто, бо молоко може втекти. Додайте цукор 2 ст. л. за смаком. Масло 30 г в кінці. Для густоти – більше крупи. Якщо на вершках – вершковіша, але калорійніше. Готова каша стоїть ложкою, ароматна. Зберігайте в холодильнику добу, розігрійте на парі.
Читайте також: Гарбуз на пару: як приготувати
Кому не можна вживати гарбузову кашу?
Уникайте при загостренні гастриту, виразки – гарбуз подразнює слизову при високій кислотності. Камені в нирках чи жовчному: жовчогінний ефект зрушує їх, викликає біль. Діабетикам – обережно з солодким гарбузом, контролюйте цукор. Низька кислотність шлунка – посилює здуття. Запальні хвороби ШКТ – сирий гарбуз заборонений, варений у малій кількості. Алергія на гарбуз рідкісна, але викликає висип. Дітям до року – не вводьте, щоб уникнути розладів. При печінкових проблемах – тільки після консультації. Загалом, при хронічних хворобах – порадьтеся з лікарем.
