Щука з морквою і цибулею – це як класика від бабусі: риба танучий, овочі солодкі, аромат на весь дім. Пам’ятаю, як дядько з Полтави на річці піймав щуку – і за годину на столі свято. Щука запечена з морквою і цибулею – рецепт на 4 порції, 50 хв, калорії 130/100 г. Від чищення до подачі – розберемо, як зробити вдома, щоб усі просили добавки.
Читайте також: Фарширована щука по-єврейськи: класичний рецепт в домашніх умовах
Інгредієнти для щуки з морквою і цибулею: на 4 порції
Інгредієнти – як простий набір: щука 1 кг (свіжа, від 150 грн/кг), морква 2 шт (200 г), цибуля 3 шт (300 г), лимон 1 шт, олія 2 ст.л., сіль 1 ч.л., перець 0.5 ч.л., зелень (кріп, петрушка) 50 г. Фермер з Вінниці казав: “Щуку бери з річки – м’ясо щільне, без мулу”. Уникай замороженої – суха. Це як база для смаку!
Чищення – як ритуал: почисть щуку, видали нутрощі, зріж зябра. Промий, надріж боки 3-4 рази. Маринад: лимонний сік (половина), сіль, перець – натріть, залиш 10 хв. Жінка з Житомира розповідала: “Маринад з лимоном – і кістки м’якшають, риба пахне свіжістю!” Уникай довгого – риба розм’якне. Це як дати рибі характер!
Овочі для щуки: морква і цибуля
Овочі – як подушка: моркву натріть крупно, цибулю – півкільцями. Обсмаж на олії 5 хв до золотого. Кухар з Дніпра казав: “Цибулю карамелізуй – солодкість рибі пасує!” Додай зелень. Це як ароматна основа!
Запікання щуки з морквою і цибулею: крок за кроком
Запікання – як магія: фольгу змасти олією, поклади половину овочів, щуку, зверху решту. Загорни. Духовка 180°C, 40 хв, потім розгорни – 10 хв до скоринки. Кухар з Харкова казав: “Фольга – ключ, сік всередині, риба танучий!” Готова – м’ясо біле. Це як фінальний акорд!
Подача – як свято: наріж порціями, з овочами, лимоном. Гарнір – рис 200 г чи салат. Мама з Полтави хвалилась: “З рисом – класика, гості просять рецепт!” Калорії 130/100 г. Це как коронна страва!
Читайте також: Салат з язика: покрокові рецепти, правильне варіння та вибір м’яса
Поради для соковитої щуки: секрети
Поради – як лайфхаки: свіжа щука – очі прозорі. Не перепечіть – 50 хв макс. Фермер з Одеси радив: “Фольгу подвійну – сік не витече”. Уникай солі забагато – суха. Це як ідеальний рецепт!
