Останні новин :

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Торт “Дрова під снігом”: рецепт в домашніх умовах

Торт “Дрова під снігом”, відомий також як “Монастирська хата”. За легендою, рецепт виник у сільських господинь, які шукали спосіб використати консервовані вишні та сметану. З’явився рецепт у радянських кулінарних книгах в 1950-х, як простий десерт для домашнього столу. Торт став хітом завдяки доступності продуктів. Борошно, масло, сметана були в кожній хаті. Спочатку начинкою слугував чорнослив, але вишня додала кислинки, зробивши десерт культовим.

Читайте також: Крафіни: рецепти для домашньої випічки

Дрова під снігом: рецепт

Базовий рецепт “Дрова під снігом” – для тих, хто любить пісочне з вишнею. Інгредієнти на форму 25 см: борошно 400 г, масло 200 г (холодне, нарізане кубиками), жовтки 2 шт., сметана 100 г, цукор 50 г, сода 0,5 ч.л. (гасити оцтом). Начинка: вишня 500 г (консервована, сік злити). Крем: сметана 20% 800 г, пудра 200 г, ваніль 1 пакетик.

Кроки: 1. Кришити тісто: масло з борошном до крихти, додати жовтки, сметану, соду – замісити швидко, не гріти руками. Охолодити 30 хв. 2. Розділити на 15 частин, кожну розкачати в смужку 20×8 см. Посередині – ряд вишень (6-7 шт.), загнути краї, склеїти. 3. Випікати на пергаменті при 180°C, 20 хв – до рум’яності. Охолодити. 4. Крем: збити сметану з пудрою 5 хв до густоти. 5. Викласти пірамідою: 5-4-3-2-1 трубочок, кожен шар – крем. Боки й верх – залишки крему, тертий шоколад. Факт: трубочки не можна перетримати в духовці – стануть твердими, як справжні дрова. Час: 1 година + 12 год просочення. Вихід: 2 кг десерту, що стоїть 3 дні в холоді.

Простий крем для торта

Крем – душа торта, бо просочує “дрова” за ніч. Найпростіший – сметанний: 800 г сметани 20-30% жирності, 200 г цукрової пудри, пакетик ванілі. Збити міксером 3-5 хвилин на середній швидкості: спочатку пудра з ванілью, потім сметана порціями. Густина – як густа сметана, не масло. Факт: жирна сметана (30%) тримає форму, низькожирна – легша, але додаємо 1 ч.л. крохмалю для стабільності. Якщо вершковий варіант: 500 мл вершків 33%, 150 г пудри – збивати холодними, 7 хв до піків. Або згущений: 400 г вареної згущенки + 200 г масла, збити 2 хв. Час: 5 хв. Крем не варити – просто змішати, бо нагрів робить його масляним. Для “Дрова під снігом” сметанний ідеал: кислинка балансує вишню, а торт не солодкий до нудоти. Залишки – на шарлотку наступного дня.

Дрова під снігом з маком

Варіант з маком – для любителів горіхової нотки, де вишня грає другорядну роль. Тісто те саме: 400 г борошна, 200 г масла, 100 г сметани, 2 жовтки. Начинка: мак 150 г (замочити в гарячому молоці 100 мл на 30 хв, подрібнити з 100 г цукру блендером), додати 50 г родзинок або вишні для соковитості. Кожен рулет – 1 ст.л. макової маси. Випікати 25 хв при 170°C. Крем: сметана 700 г + 150 г пудри + 50 г маку для посипання. Збірка пірамідою, верх – мак з цукром. Факт: мак подрібнювати обов’язково – цілі зерна хрустять, але не просочуються кремом. Калорії: 380 ккал/100 г, бо мак додає жирності. Час: 1,5 години. Цей торт сухіший, тож просочуйте 24 години. Секрет: додайте лимонну цедру до маку – аромат як у бабусиній кухні.

Дрова під снігом з млинців: як приготувати

Лінивий варіант для вихідних: млинці замість тіста. Тісто на млинці: 500 мл молока, 2 яйця, 200 г борошна, 2 ст.л. цукру, щіпка солі, 50 мл олії. Смажити 15 тонких млинців на сковороді. Начинка: 400 г вишні + 100 г цукру (проварити 5 хв, охолодити). Кожен млинчик змастити вишневим джемом, згорнути рулетом. Крем: 600 г сметани + 150 г пудри + желатин 10 г (замочити, розчинити в 50 мл гарячої води, додати). Збірка: 5-4-3-2-1 рулетів, заливати кремом шарами. Верх – тертий шоколад або какао. Факт: млинці роблять торт ніжнішим, бо вбирають крем як губка – готово за 6 годин. Час: 40 хв + просочення. Вихід: 1,5 кг. Якщо лаваш – тонший шар, але сухіший, то крем подвойте. Ідеально для літнього столу: без духовки, свіжо.

Дрова під снігом: рецепт Лілії Цвіт

Лілія Цвіт спростила класику без яєць: тісто з 300 г борошна, 200 г масла, 200 г сметани, 100 г цукру – кришити, охолодити, розкачати 15 смужок. Начинка: 700 г консервованої вишні (сік злити). Випікати 20 хв при 200°C. Крем: 800 г сметани + 200 г пудри + загущувач 10 г (збити 5 хв). Піраміда: 5-4-3-2-1, боки крему. Охолодити 12 год, посипати какао. Факт: без яєць тісто крихкіше, тримається формою – Лілія радить не додавати борошно понад норму, бо стане жорстким. Час: 50 хв + ніч. Вихід: 2 кг. Секрет від шефа: вишню маринувати в горілці 10 хв – сік кисліший, крем не солодкий. Цей рецепт – хіт YouTube, бо простий, як дихання.

Монастирська хата торт: рецепт

“Монастирська хата” – синонім “Дрова під снігом”, але з акцентом на сметану. Тісто: 500 г борошна, 250 г маргарину, 150 г сметани, 1 яйце, 100 г цукру. Начинка: 500 г вишні або чорносливу (класика – сухофрукти). 16 трубочок: смужки 25 см, загорнути, пекти 25 хв при 180°C. Крем: 1 л сметани 30% + 250 г пудри + 1 ч.л. лимонної кислоти (для кислинки). Збірка: основа 6 трубочок, зменшуючи до 1, крем між шарами. Прикрасити мигдалем або кокосом. Факт: назва від форми – як хатинка з колод, рецепт з 1960-х у радянських кулінарках. Час: 1 година + 8 год. Калорії: 320 ккал/порція. Варіант: з фініками замість вишні – солодший, для зими.

Читайте також: Галета: рецепти відкритих пирогів з фруктами та ягодами

Як правильно зберігати торт?

Торт “Дрова під снігом” – кремовий, тож холодильник обов’язковий. Після складання – 12-24 години для просочення, накрити плівкою. Термін: 3-4 дні на полиці +4°C. Факт: сметана тримається 72 години свіжою, але після – крем рідшає. Якщо заморозити: порізати шматками, в контейнер – до 2 тижнів, розморозити в холодильнику за ніч. Секрет: зріз прикрити хлібом на зубочистках – вбирає вологу, торт не черствіє. У теплу погоду – до 1 дня на столі, але під серветкою.

Інші новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...
spot_img
Останні новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось узимку на Хрещатику, біля тієї кав'ярні з зеленою вивіскою, стояла з подругою – і вона...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Харковом, біля тієї старої силосної вежі, дивився, як господар...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї старої силосної ями, стояв і дивився –...