Готуйте яблучне пюре без цукру для зими за покроковим рецептом. Дізнайтеся про переваги для здоров’я, ідеальні сорти яблук, зберігання та використання в стравах.
Також читайте: М’ясна тушонка в автоклаві в домашніх умовах: рецепт
Як зробити яблучне пюре без цукру?
Я беру 4 кг яблук, 150 мл води і сік з половинки лимона – він не дає пюре потемніти. Мию фрукти, чищу від шкірки та насіння, ріжу шматочками. Кидаю в велику каструлю з водою, ставлю на вогонь і варю 15 хвилин, поки не стануть м’якими. Якщо яблука тверді, додаю ще 5 хвилин, але не більше – інакше втратиться хрусткість.
Потім беру блендер і збиваю все в пюре, прямо гарячим. Додаю лимонний сік, перемішую і кип’ячу ще 3 хвилини. Розливаю по банках, які стерилізую в окропі 8 хвилин. Закручую кришками, перевертаю і ховаю під ковдрою на ніч – так вакуум тримається краще. У мене ще жодна банка не зіпсувалася!

Чим корисне яблучне пюре на зиму без цукру
Це пюре – справжній помічник для шлунка: клітковини в ньому 3-4 г на 100 г, що допомагає з травленням і тримає холестерин в нормі. Вітамін C – десь 8-10% від денної норми в ложці, особливо взимку корисно для імунітету. А антиоксиданти типу кверцетину захищають від запалень, і ризик діабету меншає.
Калорій всього 45-50 на 100 г, тому я їм його, коли сиджу на дієті – солодке, але натуральне. Пектин в яблуках діє як пребіотик, годуючи корисні бактерії в кишечнику. На відміну від покупного, моє без добавок, так що для малюків безпечно, без алергій.
Також читайте: Консервовані персики половинками: рецепт
Як зберігати яблучне пюре без цукру на зиму
Я тримаю банки в коморі, де прохолодно, 10-12°C, і вони стоять 10-12 місяців. Кожні пару тижнів дивлюся на кришки – якщо не здулися, все ок. Відкрите пюре ховаю в холодильнику на 5-7 днів, не довше, бо без цукру швидше псується.
Іноді заморожую в маленьких пакетах по 250 г – в морозилці тримається рік, розморожую в мисці за ніч. Не ставте на сонце – вітаміни зникають. Якщо пюре стало коричневим, це повітря винне, але смак не змінюється.
Ідеальні сорти яблук для приготування пюре без цукру
Мої улюблені – солодкі, як Ренет чи Пінк Леді, бо вони дають смак без цукру, а пюре виходить густе. З Фуджі кремовість вища, з 3 кг – ідеальне пюре без грудок. Голден я беру для аромату, але варю довше, 20 хвилин.
Не беріть кислі Гренні – пюре вийде терпким, краще змішайте з солодкими 1:3. З садових Семеренко підходять, якщо стиглі, вагою по 180 г. Головне – без гнилі, бо одна яблуко може все зіпсувати.
Варення з яблук п’ятихвилинка:
Як використовувати яблучне пюре без цукру в десертах та стравах
Я додаю 150 г в кашу на сніданок – солодко і корисно. У кексах замінюю ним масло: 100 г пюре на рецепт, і випічка виходить вологою. Для пирога – як начинка з корицею, діти в захваті.
В соусі до курки – 2 ложки для кислинки, або в смузі з ягодами. Просто з йогуртом – і десерт готовий. З півлітрової банки вистачає на 5-6 страв, економно. Мій чоловік любить в шарлотці замість свіжих яблук – швидко і смачно.
Спробуйте мій спосіб – і яблука не пропадуть!
