Останні новин :

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Як часто можна пити чай з шипшини

Шипшина – це ягода, яку в Україні знають усі: росте в саду, на дачі чи вздовж доріг. Чай із неї п’ють, коли застуда, або просто так, бо смачно. Але чи можна смакувати його щодня? Як він впливає на печінку, тиск чи шлунок? І чи є ті, кому краще триматися від нього подалі? У цій статті розкладемо все по поличках: від лікувальних властивостей до заварювання, щоб ви пили чай із користю й без проблем.

Що лікує чай з шипшини?

Шипшина – це вітамінна бомба. У 100 г сушених ягід до 1200 мг вітаміну С – це як 10 лимонів. Крім того, там є вітаміни А, Е, К, магній, калій і флавоноїди, які борються із запаленнями. Чай із шипшини – не просто напій, а справжній помічник для здоров’я.

Він зміцнює імунітет: 1-2 чашки на день (200-250 мл) допомагають відбивати застуди, особливо восени. Калій підтримує серце, регулюючи ритм. Флавоноїди зміцнюють судини, що корисно при варикозі. Чай діє як легкий сечогінний засіб. Шипшина також допомагає травленню, бо стимулює шлунковий сік, що добре при зниженій кислотності. Антиоксиданти полегшують біль у суглобах при артритах – випивайте чашку на день, і через тиждень відчуєте легкість.

Але не все так просто: пити забагато не варто. Надлишок вітаміну С може викликати розлад шлунка чи навіть діарею. Тож 2-3 чашки на день – оптимально для більшості.

Як часто можна пити чай з шипшини

Як шипшина впливає на печінку?

Шипшина – помічник для печінки. Її антиоксиданти, як вітамін С і флавоноїди, захищають клітини печінки від токсинів – наприклад, від впливу жирної їжі чи алкоголю. Чай стимулює вироблення жовчі, що допомагає розщеплювати жири й виводити шкідливі речовини. Для людей із легкими проблемами печінки, як жировий гепатоз, 1-2 чашки на день протягом 3-4 тижнів можуть підтримати орган.

Але якщо є серйозні хвороби, як гепатит чи цироз, шипшина може нашкодити. Органічні кислоти в ягодах (до 2% від маси) навантажують печінку, якщо вона вже ослаблена. При каменях у жовчному міхурі чай може спровокувати їх рух, що боляче й небезпечно. Тож при проблемах із печінкою пийте не більше 1 чашки на день і тільки після розмови з лікарем. Інакше замість користі отримаєте дискомфорт.

Як впливає чай з шипшини на тиск?

Чай із шипшини має легкий сечогінний ефект, що корисно для гіпертоніків. Калій в шипшині виводить зайву рідину, знижуючи тиск на судини. Антиоксиданти зміцнюють стінки артерій. Дослідження показали, що 2 чашки чаю на день протягом 6 тижнів знижують систолічний тиск на 3-4 мм рт. ст. у людей із легкою гіпертонією.

Для гіпотоніків чай з шипшини може бути проблемним, сечогінний ефект знижує тиск ще більше. Таким людям краще пити не більше 0,5-1 чашки на день і стежити за самопочуттям. Якщо приймаєте ліки від тиску, як діуретики, чай може підсилити їх дію, що небезпечно. Завжди питайте лікаря, якщо сумніваєтесь.

Скільки шипшини на 1 літр води?

Щоб чай був смачним і корисним, пропорція важлива. На 1 літр води беріть 20-30 г сушених ягід (2-3 столові ложки без гірки). Якщо ягоди свіжі, кладіть 40-50 г, бо вони соковитіші. Більше 50 г на літр зробить напій надто кислим, а це може дратувати шлунок.

Для дітей чи тих, у кого чутливий шлунок, зменшуйте до 15 г на літр. Якщо додаєте м’яту чи ромашку, беріть 15-20 г шипшини, щоб смак не заглушав інші інгредієнти. Використовуйте скляний чи керамічний посуд – металеві чайники руйнують вітамін С. Наприклад, стара емальована каструля – не найкращий вибір.

Як правильно заварити чай із шипшини?

Правильне заварювання – це половина користі. Ось як зробити смачний і корисний чай:

1. Візьміть 20-30 г сушених ягід, промийте холодною водою, щоб прибрати пил.

2. Злегка подрібніть ягоди – у ступці чи ножем, щоб відкрилися активні речовини. Порошок не потрібен, досить розламати.

3. Залийте водою 90-95°C (окріп дайте охолонути 1-2 хвилини, щоб не вбити вітаміни).

4. Настоюйте в термосі чи скляному посуді 6-8 годин – ідеально залишити на ніч. Не тримайте довше 12 годин, бо смак стане гірким.

5. Процідіть через марлю чи сито. Додайте мед чи лимон, коли чай охолоне до 40°C, щоб зберегти їх користь.

Не кип’ятіть ягоди – це знищує до 60% вітаміну С. Для швидкого варіанту залийте подрібнені ягоди гарячою водою й настоюйте 20 хвилин, але користі буде менше. Пийте теплим чи холодним, щоб не дратувати шлунок.

Скільки днів можна пити чай з шипшини?

Чай із шипшини можна пити регулярно, але з перервами. Для профілактики вистачить 1-2 чашок (200 мл) на день, протягом 2-3 тижнів.Потім зробіть паузу на 10-14 днів -це захистить від надлишку вітаміну С. При застуді пийте 2-3 чашки на день 5-7 днів, але не довше без лікаря.

Дітям до 12 років давайте 0,5-1 чашку на день не більше 5 днів поспіль. Вагітним і людям із хронічними хворобами – не більше 1 чашки на день після консультації. Безперервне вживання довше місяця може перевантажити нирки через сечогінний ефект або викликати алергію. Наприклад, у мами моєї подруги після місяця щоденного чаю з’явився висип – довелося зробити паузу.

Кому не можна пити чай з шипшини?

Чай із шипшини корисний, але не всім. Уникайте його, якщо:

Маєте виразку чи гастрит із високою кислотністю – кислоти шипшини дратують слизову.

Є камені в нирках чи жовчному міхурі – чай може штовхнути камені, викликаючи біль.

Схильність до тромбів чи тромбофлебіту – вітамін К підвищує згортання крові.

Низький тиск – сечогінний ефект може посилити слабкість.

Алергія на шипшину – рідко, але буває висип чи свербіж.

Дітям до 3 років чай не дають через ризик алергії. Вагітним і годуючим потрібна згода лікаря. Якщо приймаєте антикоагулянти чи діуретики, уникайте чаю, бо він може змінити їх дію. Наприклад, сусідка пила чай із ліками від тиску – і тиск упав так, що довелося викликати лікаря.

Чай із шипшини – це природний спосіб додати здоров’я, але пийте з розумом. Дотримуйтесь пропорцій, робіть перерви й слухайте організм. Тоді напій тішитиме смаком і користю без неприємних сюрпризів.

Інші новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...
spot_img
Останні новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає значний суспільний резонанс. Останнім часом активно обговорюється можливість запровадження обов’язкового обліку води з індивідуальних джерел....

Шнекові кормозмішувачі: як готувати комбікорм для свиней і корів без зайвого клопоту

А ти вже мішав корм шнеком? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї силосної ями на околиці села, стояв і дивився...

Лампи інфрачервоні для свиней і курей: як гріти поросят і бройлерів без зайвих витрат

А ти вже грів лампами поросят? Ну, отаке. Я якось на фермі під Черкасами, біля тієї старої тракторної бригади на околиці, стояв і дивився...