Останні новин :

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Як приготувати салаку

Салака – маленька риба з великим потенціалом. Її ніжне м’ясо багате на омега-3, а ціна радує гаманець. На 1 кг салаки припадає 150-200 ккал. Готувати можна по-різному: запікати, смажити, солити чи консервувати. Головне – правильно почистити: видаліть голову, нутрощі та хребет, щоб уникнути гіркоти. Для економії часу беріть готове філе. Рецепти прості, не потребують дорогих продуктів і підходять навіть для новачків. Спробуйте, і салака стане частим гостем на вашому столі.

Читайте також: Як приготувати шкільні котлети

Як смачно приготувати салаку в духовці

Запікання салаки в духовці – швидкий спосіб отримати соковиту страву. Візьміть 1 кг свіжої або розмороженої риби. Почистіть, видаліть нутрощі та промийте. Змішайте 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. солі, щіпку чорного перцю, 1 ч. л. сушеного кропу та сік половини лимона. Натріть рибу маринадом, залиште на 20 хвилин. Викладіть на деко, застелене пергаментом, додайте кільця цибулі (1 шт.) і 2 нарізані помідори для соковитості. Запікайте при 180°C 20-25 хвилин. Шкірка вийде хрусткою, а м’ясо ніжним. Калорійність – 180 ккал на 100 г. Подавайте з картоплею чи салатом. Час підготовки – 15 хвилин, готування – 25 хвилин.

Як засолити салаку в домашніх умовах в маринаді

Засолена салака – ідеальна закуска. На 1 кг риби (почищеної, без голів) візьміть води 1 л, солі 100 г, цукру 50 г, лаврові листи 2, перцю 5 горошин, оцту (9%) 1 ст. л. Закип’ятіть воду з сіллю, цукром і спеціями. Охолодіть до 30°C, додайте оцет. Викладіть рибу в скляну банку шарами, залийте маринадом, щоб покрив повністю. Накрийте кришкою й поставте в холодильник на 2 доби. Для пікантності додайте 1 ч. л. коріандру чи гвоздики. Готова салака зберігається 7-10 днів. Калорійність – 150 ккал на 100 г. Подавайте з цибулею та чорним хлібом. Час підготовки – 20 хвилин.

Що можна приготувати з мороженої салаки

Морожена салака – основа для багатьох страв. Розморозьте в холодильнику за 6-8 годин. Посмажте для швидкого обіду: обваляйте в борошні з сіллю (2 ст. л. на 1 кг). Смажте на олії по 3 хвилини з кожного боку. Для супу: зваріть рибу 500 г з картоплею (2 шт.), морквою (1 шт.) і рисом (50 г) у 1,5 л води хвилин 20. Для запіканки: змішайте філе риби (500 г) з тертим сиром (100 г), яйцем і 2 ст. л. сметани. Запікайте при 180°C 25 хвилин. Морожена салака універсальна, але не заморожуйте повторно – смак погіршиться. Калорійність страв – 160-200 ккал на 100 г.

Салака в томаті з овочами на зиму

Консерви з салаки – смачна заготовка. На 1 кг почищеної риби візьміть: цибулини 3, моркви 2, томатної пасти 3 ст. л., цукру 1 ст. л., солі 1 ч. л., олії 100 мл, оцту (9%) 50 мл. Обсмажте цибулю й моркву на олії до м’якості. Додайте томатну пасту, цукор, сіль, 200 мл води, тушкуйте хвилин 10. Викладіть рибу в стерилізовані банки (0,5 л), чергуючи з томатною сумішшю. Залийте гарячим соусом, додайте оцет, закатайте. Стерилізуйте банки  у киплячій воді 40 хвилин. Калорійність – 190 ккал на 100 г. Подавайте як закуску чи з гарніром.

Рецепт маринування салаки

Маринована салака – ніжна й ароматна. Для 1 кг очищеної риби потрібно: води 1 л, солі 80 г, цукру 40 г, оцту 2 ст. л., гірчичних зерен 1 ч. л., перцю 3 горошини, 1 лавровий лист. Закип’ятіть воду зі спеціями. Коли охолоне, додайте оцет. Викладіть рибу в емальовану ємність, залийте маринадом, накрийте гнітом і залиште в холодильнику на 3 доби. Перемішуйте раз на день. Для гостроти додайте слайси чилі. Готова салака виходить пружною, зберігається 10 днів. Калорійність – 140 ккал на 100 г. Подавайте з відвареною картоплею чи зеленню.

Як приготувати салаку

Як смажити салаку на сковороді?

Смажена салака – хрустка й швидка страва. Почистіть 1 кг риби, промийте, обсушіть. Змішайте 3 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, щіпку перцю. Обваляйте рибу в суміші. Розігрійте сковороду з 3 ст. л. олії, смажте по 3-4 хвилини з кожного боку на середньому вогні до золотистої скоринки. Для аромату додайте в олію зубчик часнику. Викладайте рибу на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир. Калорійність – 200 ккал на 100 г. Подавайте з лимоном чи соусом тартар. Час готування – 20 хвилин. Якщо риба дрібна, смажте цілою, велику – розріжте навпіл.

Читайте такуож: Пельмені з рибою: класичні рецепти

Салака – бюджетна риба з великими можливостями. Експериментуйте: додайте до маринаду імбир чи кріп для нового смаку. Готуйте в емальованому посуді. Зберігайте готові страви в холодильнику не більше 3-5 днів. Ці рецепти прості, але результат завжди радує!

Інші новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...
spot_img
Останні новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає значний суспільний резонанс. Останнім часом активно обговорюється можливість запровадження обов’язкового обліку води з індивідуальних джерел....

Шнекові кормозмішувачі: як готувати комбікорм для свиней і корів без зайвого клопоту

А ти вже мішав корм шнеком? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї силосної ями на околиці села, стояв і дивився...

Лампи інфрачервоні для свиней і курей: як гріти поросят і бройлерів без зайвих витрат

А ти вже грів лампами поросят? Ну, отаке. Я якось на фермі під Черкасами, біля тієї старої тракторної бригади на околиці, стояв і дивився...