Насіння амаранту – це дрібні зерна, які варять як крупу. У 100 грамах каші – близько 8 грамів білка, 7 грамів клітковини та 166 калорій. Амарант не містить глютену, тож підходить для чутливого шлунка. Уявіть: сніданок, який насичує надовго і підтримує імунітет завдяки фолієвій кислоті та залізові.
Читайте також: Жульєн: як приготувати, класичні рецепти
Амарант це?
Амарант, або щириця, – це стародавня рослина родини амарантових, яка росла в Мексиці ще 8000 років тому. Ацтеки називали її “зерном безсмертних”. Насіння – маленьке, чорне чи бежеве, багате на повноцінний білок з усіма амінокислотами, яких бракує в багатьох злаках. У 100 грамах – 14 грамів білка, більше, ніж у кіноа. Клітковина допомагає травленню, а антиоксиданти, як фенольні кислоти, захищають серце від хвороб. Залізо – 7,6 мг на 100 г, що покриває 42% добової норми для жінок. Амарант вирощується в Україні, Азії та Африці, і його легко знайти в магазинах здорового харчування. Не плутати з бур’яном – це культурна форма, безпечна для їжі.

Що готують з амаранту?
З амаранту виходять десятки страв, від сніданків до солодощів. Насіння варять як кашу чи рис, роблять попкорн для хрусту в салатах. Борошно з амаранту – для безглютенової випічки: хліб, млинці, печиво, де воно додає вологість і горіховий смак. У супах чи рагу амарант заміняє крупи, роблячи страву густішою. Листя, як шпинат, тушкують або додають у смузі. Популярні батончики з попкорном і медом – швидкий перекус. В Україні амарант йде на олію для салатів чи маринадів, а в Мексиці – на традиційні солодощі з медом. Експериментуйте: додайте до фалафеля чи паніруйте рибу – текстура виходить хрусткою.
Кому не можна їсти амарант?
Амарант корисний більшості, але не всім. Через високий вміст оксалатів і пуринів його уникають при ниркових каменях чи подагрі – може погіршити стан. При жовчнокам’яній хворобі, холециститі чи панкреатиті – з обережністю, бо стимулює жовчовиділення. Гастрит з високою кислотністю – не найкращий вибір, бо амарант кислий. Алергія трапляється рідко, але якщо є реакція на злаки, починайте з малого. Вагітним і дітям – можна, але не більше 50 г на день. При остеопорозі – корисно, бо кальцій у амаранті засвоюється добре. Загалом, добова норма – 100-150 г, і якщо є хронічні хвороби, проконсультуйтеся з лікарем. Шкода переважно від переїдання, бо калорійність висока.
Що таке амарантова каша?
Амарантова каша – це варене насіння амаранту, яке набуває кремової консистенції, як манка, але з горіховим ароматом. Готують на воді чи молоці, додаючи фрукти чи спеції. У 100 г готової каші – 9 г білка, 4 г жирів, 60 г вуглеводів, з низьким глікемічним індексом 35, тож не піднімає цукор різко. Це суперфуд для веганів: повноцінний білок плюс сквален, антиоксидант, що молодить шкіру. У порівнянні з вівсянкою, амарант має більше заліза – 2,1 мг проти 1,2 мг. Каша насичує на 4-5 годин, ідеальна для сніданку. В Україні її полюбили за простоту: 20 хвилин – і готово.
Як правильно варити амарантову кашу?
Щоб каша вийшла без грудок, почніть з замочування: 100 г насіння на 2-3 години у воді з дрібкою солі. Співвідношення – 1:3 для води чи молока. Промийте, залийте, доведіть до кипіння і варіть на малому вогні 20-25 хвилин, помішуючи. Додайте щіпку солі чи кориці. Для солодкої версії – мед чи банан у кінці. Якщо каша густа, розведіть окропом. Час варіння – 15 хвилин у мультиварці на режимі “каша”. Порція на двох: 150 г насіння, 450 мл молока, 1 яблуко, жменя горіхів. Калорійність – 250 ккал на порцію. Порада: не переварюйте, бо стане слизькою. Готова каша – сірувата, з блиском.
Амарантова каша з чим їсти?
Амарантову кашу їдять на сніданок як гарнір, комбінуючи для смаку. З фруктами – банан, ягоди чи яблуко, терте, для солодкості. Горіхи чи насіння – волоські, мигдаль чи соняшник – додають хрусту. Мед чи сироп агави – для веганів. Як гарнір – з овочами: морква, кабачок чи шпинат, для легкого обіду. З м’ясом – курка чи риба, бо білок доповнює. У салатах – охолоджену кашу з огірком і фетою. Для дітей – з йогуртом і сухофруктами. Уявіть: каша з грушею і корицею – осінній хіт. Порція 200 г – і ситно на півдня.
Читайте також: Журавлина: чим корисна і як зберігати
Десерт з амаранту
Десерти з амаранту – легкі й корисні, без борошна. Попкорн з амаранту: 50 г насіння обсмажте на сухій сковороді 30 секунд, поки не трісне, змішайте з 100 г меду, 50 г горіхів і сформуйте батончики. Охолодіть – готові конфети, 150 ккал на 100 г. Шоколадні кульки: 100 г попкорну амаранту, 100 г темного шоколаду, 50 г кокосу. Розтопіть шоколад, змішайте, сформуйте, посипте какао. Вийде 20 штук, з антиоксидантами від сквалену. Печиво: 100 г борошна амаранту, 50 г мигдалю, 1 яйце, 50 г меду. Замісіть, випікайте 15 хвилин при 180°C – хрустке, без глютену. Для мексиканського стилю – “алегрія”: попкорн з медом і арахісом, нарізати ромбиками. Ці десерти – солодко без шкоди, ідеально для чаювання.
