Останні новин :

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Безглютенова дієта: смачний шлях до здоров’я

Безглютенова дієта – це коли твій сніданок пахне свіжоспеченим печивом, а обід радує яблучним пирогом, і все без грама пшениці. Для когось це порятунок від бурчання в животі, для інших – спосіб відчути легкість після їжі. Уявіть: тарілка кіноа з овочами чи хрусткі млинці, які не шкодять шлунку. У “Сільпо” чи “Новусі” полиці забиті безглютеновими крупами, а рецепти такі прості, що навіть лінивий впорається. Головне – розібратися, що кидати в кошик і як не спіймати глютен у соусі.

Читайте також: Гарбуз на пару: як приготувати

Що таке безглютенова дієта і кому вона потрібна?

Безглютенова дієта – це коли з твого меню зникають булки, пшеничний хліб і все, де є глютен. Вона життєво важлива для людей із целіакією – хворобою, коли глютен псує кишечник. В Україні таких десь 400 тисяч, це 1% населення. Ще є алергія на пшеницю (0,3% людей) і чутливість до глютену (до 5%), коли після круасана живіт надуває, як кулька. Дехто сідає на дієту, щоб скинути пару кіло чи відчувати себе бадьоріше – рис і гречка легші для шлунка. Але якщо ти здоровий, не виключай глютен бездумно, бо можеш втратити різноманіття в їжі. Для дітей із целіакією дієта – це назавжди, інакше – проблеми з травленням і здоров’ям. Завжди дивись на етикетки: глютен любить ховатися в кетчупі чи ковбасі.

Які продукти можна їсти на безглютеновій дієті?

На безглютеновій дієті вибір шикарний: рис, гречка, кіноа, амарант, пшоно, кукурудза – усе це без глютену. У 100 г кіноа – 14 г білка, у гречці – 12 г, що тішить веганів і тих, хто качається в залі. Овочі – картопля, броколі, кабачки – безпечні, як і фрукти: яблука, груші, полуниця. М’ясо, риба, яйця, сир, кефір – їж сміливо, якщо без панірування чи соусів. Нут, квасоля, сочевиця – для ситних обідів. Горіхи, насіння, оливкова олія – для салатів чи перекусів. У маркетах шукай позначку “gluten-free” на рисових макаронах, чипсах чи шоколадках. Уникай ковбас, консервів, готових супів – там глютен ховається в добавках. В Україні продукти є в “Ашані”, “Метро” чи онлайн у “Rozetka” або “Еко-Лавці”.

Яка мука не містить глютену?

Безглютенова мука – твій квиток до смачних пирогів і печива. Рисова – легка, для млинців чи печива, 6 г білка на 100 г. Гречана – із горіховим присмаком, для хліба чи оладок. Кукурудзяна – для коржів. Кокосова – солодка, для тортів. Мигдальна – для ніжних десертів, 20 г білка на 100 г. Амарантова – 15 г білка, робить випічку вологою. Уникай пшеничної, житньої, ячмінної муки – там глютен. Перевіряй етикетки: іноді в “безглютенову” пхають крохмаль із глютеном. Змішуй муку для кращої текстури: рисова з кокосовою, 3:1, і додавай ксантанову камедь (0,5 ч. л. на 200 г) для еластичності. В Україні рисова мука – від 30 грн за 500 г у “Сільпо”, мигдальна – від 160 грн у екомагазинах.

Як приготувати смачні безглютенові страви?

Безглютенові страви – це не нудні каші, а повноцінні обіди, сніданки й десерти. Рисові макарони з куркою: 200 г макаронів, 150 г курячого філе, 1 морква, 50 мл вершків – готується 25 хвилин, 270 ккал на порцію. Салат із кіноа: 100 г кіноа, 50 г нуту, жменя шпинату, сік лимона – 14 г білка, 20 хвилин. Гречані оладки: 100 г гречаної муки, 1 яйце, 150 мл мигдального молока, смажити 10 хвилин – 5 штук, 180 ккал. Десерти – пудинг із пшона з малиною чи печиво з кокосової муки. Уникай готових соусів – там буває глютен. Додавай спеції: орегано, куркуму чи кінзу для смаку. Амарант із тушкованими кабачками й грибами – обід за 20 хвилин, який оцінять навіть мясоїди.

Як організувати харчування на безглютеновій дієті?

Організувати безглютеновий раціон – як зібрати рюкзак у похід: треба трохи планування й уваги. Спочатку список: рис, гречка, кіноа, овочі, риба, яйця. Купуй у перевірених місцях – “Новус”, “Ашан” чи онлайн у “Еко-Лавці”. Читай етикетки: шукай “gluten-free” чи перелік алергенів. Плануй тиждень: понеділок – рис із лососем, вівторок – гречка з овочами, середа – пшоно з ягодами. Готуй удома, бо в кафе глютен ховається в клярі чи соусах. Заморожуй каші чи оладки – виручає, коли лінь готувати. Для дітей – перекуси: рисові хлібці, горіхи, банани. Уникай перехресного забруднення: тримай окремі дошки й ніж для безглютенового. В Україні асортимент росте – щомісяця з’являються нові продукти. Раціон на 1200-1400 ккал на день тримає в тонусі й не набридає.

Безглютеновий яблучний пиріг

Яблучний пиріг без глютену – це коли кухня пахне, як у бабусі в селі. Бери 150 г рисової муки, 50 г кокосової, 2 яйця, 70 г меду, 60 г вершкового масла, 1 ч. л. розпушувача, 3 яблука (краще антонівка), 1 ч. л. кориці. Змішай муку, яйця, мед, розтоплене масло, розпушувач до гладкої маси. Яблука наріж тонкими скибками, виклади в форму (змасти олією), посип корицею, залий тістом. Випікати 35 хвилин при 180°C. Вийде пиріг на 6 шматків, 195 ккал на порцію. Смак солодко-кислий, текстура ніжна, як хмаринка. Подавай із ложкою грецького йогурту чи краплею кленового сиропу. Готується за 45 хвилин – ідеально для посиденьок із друзями.

Безглютенове печиво рецепт

Хрустке печиво без глютену – це коли діти тягнуть із банки, поки ти не бачиш. Візьми: мигдальної муки 100 г,  рисової 50 г, 1 яйце, меду 50 г, кокосової олії 40 г, розпушувача 0,5 ч. л., сушеної вишні 30 г. Змішай муку, яйце, мед, розтоплену олію, розпушувач, кинь вишню ( попередньо замочи на 10 хвилин у теплій воді). Сформуй  печиво, вийде 10 штук, 130 ккал на 100 г. Випікай 15 хвилин при 180°C. Смак горіховий, із ягідною кислинкою. Зберігай у скляній банці, щоб не відволожилося. Готується за 30 хвилин – до чаю чи на перекус у офіс.

Вівсяне печиво без глютену рецепт

Читайте також: Як обрати якісне борошно

Вівсяне печиво без глютену – хрустке, для тих, хто любить смак дитинства. Бери сертифіковані безглютенові пластівці. Візьми 100 г вівсяних пластівців, 50 г кокосової муки, 1 стиглий банан, 40 г меду, 1 яйце, 30 г кокосової олії, 0,5 ч. л. розпушувача, 30 г сушеної журавлини. Пластівці подрібни в блендері. Змішай із розчавленим бананом, мукою, медом, яйцем, олією, розпушувачем, кинь журавлину. Сформуй  печиво, вийде 12 штук, 120 ккал на 100 г. Випікай 18 хвилин при 170°C. Смак солодкий, із фруктовими нотками. Готується за 35 хвилин – для сніданку чи в дорогу.

Інші новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...
spot_img
Останні новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось узимку на Хрещатику, біля тієї кав'ярні з зеленою вивіскою, стояла з подругою – і вона...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Харковом, біля тієї старої силосної вежі, дивився, як господар...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї старої силосної ями, стояв і дивився –...