Останні новин :

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

М’ясні страви з курки для святкового столу

Курка на святковому столі – універсальний хіт: соковита, бюджетна, готується швидко. Від нагетсів з хрусткою паніровкою до жульєну в вершках чи теріякі з медом – ці рецепти урізноманітнять меню на день народження чи Новий рік. Кожен з інгредієнтами на 4-6 порцій, часом 40-90 хвилин, калорійністю 300-500 ккал на 100 г. Деталі без зайвого: продукти, кроки, поради для ідеального смаку.

Читайте також: Як запекти качку

Курячі нагетси в духовці (з сиром і паніровкою): рецепт

Візьміть: куряче філе 500 г, твердий сир 150 г, яйця 2 шт, панірувальні сухарі 200 г, борошно 100 г, сіль 1 ч.л., паприка 0.5 ч.л., олія 2 ст.л. Калорії – 320 ккал/100 г, час – 40 хв, порцій – 4.

Філе поріжте смужками 2-3 см, посоліть, посипте паприкою. Натріть сир дрібно. Збийте яйця з дрібкою солі. Обваляйте шматочки в борошні, потім у яйці, змішайте з сиром і сухарями. Викладіть на деко з пергаментом, змастіть олією. Запікайте при 200°C 20-25 хв, переверніть на середині. Хрусткі зовні, соковиті всередині – подавайте з кетчупом чи йогуртовим соусом. Якщо паніровка відпадає, додайте в яйця ложку молока для кращого зчеплення. Ідеально для дитячого меню – без смаження, менш жирно.

Жульєн з куркою та грибами (в кокотницях з вершками): рецепт

Візьміть: куряче філе 400 г, печериці 300 г, цибуля 1 шт, вершки 20% 200 мл, сир 100 г, борошно 1 ст.л., масло вершкове 50 г, сіль 0.5 ч.л., перець чорний мелений 0.2 ч.л. Час – 45 хв, порцій – 4.

Поріжте філе кубиками 1 см, обсмажте на маслі 5 хв до рум’яності. Додайте подрібнену цибулю, смажте 3 хв. Гриби наріжте пластинками, киньте в сковороду, тушкуйте 7 хв до випаровування соку. Посипте борошном, перемішайте, влийте вершки, посоліть, поперчіть, варіть 5 хв до загущення. Розкладіть по кокотницях, посипте тертим сиром. Запікайте при 180°C 10-15 хв, поки сир розплавиться та позолотиться. Гаряче подавайте з хлібом. Якщо вершки згортаються, додайте ложку сметани для стабільності. Класика французької кухні, але з куркою – легше, ніж з морепродуктами.

Курка з мандаринами (запечена з цитрусами і травами): рецепт

Візьміть: цілу курка 1.5 кг, мандарини 4 шт, цибуля 2 шт, розмарин 2 гілочки, часник 3 зубці, олія 3 ст.л., сіль 1 ст.л., мед 1 ст.л., перець 0.5 ч.л. Час – 90 хв, 6 порцій.

Помийте курку, натріть сіллю, перцем зовні та всередині. Часник подрібніть, змішайте з олією, медом, натріть тушку. Мандарини очистіть, 2 розріжте навпіл, покладіть всередину з розмарином. Цибулю поріжте кільцями, викладіть на деко, зверху курку. Решту мандаринів розкладіть навколо. Запікайте при 190°C 1 годину, поливайте соком кожні 20 хв. Шкірка хрустка, м’ясо соковите з цитрусовим ароматом. Якщо курка суха, накрийте фольгою перші 40 хв. Варіант для Різдва – замість мандаринів апельсини, додають солодкості.

Курка теріякі (смажена з соєвим соусом і медом): рецепт

Курячі стегна 600 г, соєвий соус 100 мл, мед 2 ст.л., часник 2 зубці, імбир тертий 1 ч.л., олія 2 ст.л., кунжут 1 ст.л., зелена цибуля 2 пір’їни. Час – 30 хв, порцій – 4.

Стегна поріжте шматочками 3-4 см, обсмажте на олії 5 хв до золотистості. Додайте подрібнений часник, імбир, смажте 1 хв. Змішайте соус з медом, влийте, тушкуйте 10-15 хв на малому вогні, перемішуючи, поки соус загусне. Посипте кунжутом, цибулею. Глазур хрумка, м’ясо ніжне з азійським присмаком. Якщо соус рідкий, додайте крохмаль 1 ч.л., розведений у воді. Подавайте з рисом чи локшиною – хіт для вечірки, готується швидко.

Філе кордон блю запечене (з шинкою та сиром всередині): рецепт

Куряче філе 4 шт (600 г), шинка 100 г, сир 100 г, яйця 2 шт, панірувальні сухарі 150 г, борошно 50 г, сіль 0.5 ч.л., перець 0.3 ч.л., олія 1 ст.л. Час – 50 хв, порцій – 4.

Філе розріжте кишенею, посоліть, поперчіть. Всередину покладіть шинку і сир пластинами. Заколіть зубочистками. Обваляйте в борошні, яйцях, сухарях. Викладіть на деко, змащене олією. Запікайте при 180°C 30-35 хв, переверніть раз. Сир тягнеться, шинка додає солоності. Якщо кишеня розпадається, обв’яжіть ниткою. Французький рецепт, але з куркою – дешевше, ніж з телятиною, соковитіше за рахунок сиру.

Читайте також: Як маринувати овочі гриль: рецепти для дому та мангалу

Курка під шубою (шари з овочами та сиром, як салат): рецепт

Куряче філе 500 г, картопля 4 шт, помідори 3 шт, цибуля 1 шт, сир 150 г, майонез 150 г, сіль 1 ч.л., зелень 20 г, перець 0.2 ч.л. Час – 60 хв, порцій – 6.

Філе відваріть 20 хв, поріжте кубиками. Картоплю натріть сирою соломкою, помідори – кружальцями, цибулю – півкільцями. У форму шарами: курка, цибуля, помідори, картопля, майонез, сир тертий. Посоліть, поперчіть кожен шар. Запікайте при 180°C 40 хв, поки картопля стане м’яка. Зверху рум’яна скоринка, всередині соковито. Якщо сухо, додайте сметану в майонез. Варіант салату “шуба”, але гарячий – для зимових свят, ситно з мінімумом зусиль.

Інші новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...
spot_img
Останні новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає значний суспільний резонанс. Останнім часом активно обговорюється можливість запровадження обов’язкового обліку води з індивідуальних джерел....

Шнекові кормозмішувачі: як готувати комбікорм для свиней і корів без зайвого клопоту

А ти вже мішав корм шнеком? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї силосної ями на околиці села, стояв і дивився...

Лампи інфрачервоні для свиней і курей: як гріти поросят і бройлерів без зайвих витрат

А ти вже грів лампами поросят? Ну, отаке. Я якось на фермі під Черкасами, біля тієї старої тракторної бригади на околиці, стояв і дивився...