Яблучний пиріг – класика домашньої випічки. Де яблука дають натуральну солодкість, а крем додає м’якості. Використовуйте кисло-солодкі яблука, як Антонівка чи Гренні Сміт – вони тримають форму і не розварюються. Готуйте в формі 22-24 см, температура випічки 180°C. Основні секрети: не перемішуйте тісто довго, щоб не втратити повітряність, і додавайте корицю для аромату.
Читайте також: Сирна шарлотка з яблуками: простий рецепт
Класичний яблучний пиріг
Класичний на пісочному тісті з заварним кремом
Для приготуання тіста:
борошно 200 г,
вершкове масла 100 г,
цукор 50 г,
яйце 1,
щіпка солі.
На начинку: яблук 5, цукор 50 г, кориця 1 ч. л.
Для крему: молоко 300 мл, яйця 2, цукор 70 г, крохмаль 30 г, ваніль.
Спочатку тісто: розітріть холодне масло з борошном до крихти. Додайте цукор, сіль, яйце. Замісіть швидко. Загорніть у плівку, охолодіть 30 хв. Розкачайте, викладіть у форму з бортиками. Яблука наріжте тонкими скибками. Посипте цукром і корицею, викладіть на тісто. Крем: збийте яйця з цукром, додайте крохмаль, влийте гаряче молоко, варіть до загусання 3-5 хв. Залийте яблука. Випікайте 40-45 хв до золотистості. Охолодіть перед подачею – крем застигне. Вихід: 8 порцій, час: 1,5 год.

Швидкий яблучний пиріг
Пиріг за 40 хвилин – хто поспішає.
Інгрідієнти:
яблук 3,
борошна 150 г,
цукру 100 г,
яйця 3,
олії 50 мл,
розпушувача 1 ч. л.
Крем: 200 г сметани, 50 г цукру, ваніль.
Збийте яйця з цукром 3 хв до піни, додайте олію, борошно з розпушувачем. Яблука натріть крупно, змішайте з тістом. Викладіть у змащену форму. Крем: змішайте сметану з цукром. Залийте зверху. Випікайте 30-35 хв. Гарячий пиріг м’який, охолоджений – щільніший. Калорійність: 220 ккал на порцію. Подавайте з чаєм – яблука дають соковитість без додаткового сиропу.
Яблучний пиріг на кефірі
Пухкий варіант без яєць.
Інгрідієнти:
кефір 250 мл.,
борошно 200 г,
цукор 100 г,
олія 50 мл,
сода 1 ч. л.,
яблука 4.
Крем: сметана 300 мл, цукор 2 ст. л., крохмаль 1 ст. л.
Змішайте кефір з содою. Дайте постояти 5 хв. Додайте цукор, олію, борошно – тісто як густа сметана. Яблука наріжте кубиками, додайте половину в тісто, решту викладіть зверху. Крем: збийте сметану з цукром і крохмалем. Залийте. Випікайте 45 хв. Кефір додає кислинку – пиріг не приторний. Вихід: 10 порцій.
Яблучний пиріг з кремом: простий рецепт
Базовий рецепт з кремом на основі вершків.
Інгредієнти на тісто:
борошна 180 г,
масла 90 г,
цукрової пудри 40 г,
яєчний жовток 1.
Начинка: яблук 6, цукру 2 ст. л, кориця. Крем: вершків 33% – 200 мл, маскарпоне 100 г, цукру 50 г, яйце 1.
Тісто: змішайте інгредієнти, охолодіть 20 хв, розкачайте в форму. Яблука очистіть, наріжте тонко, викладіть віялом, посипте цукром. Крем: збийте вершки з цукром до піків, додайте маскарпоне і яйце. Залийте яблука. Випікайте 35-40 хв. Крем виходить повітряний, як суфле. Порада: додайте лимонну цедру для свіжості. Час приготування: 1 год.
Читайте також: Сінабони з гарбузом: простий рецепт
Варіації пирогів дозволяють експериментувати: додайте горіхи в тісто чи ягоди до яблук. Головне – свіжі яблука і не перетримувати в духовці, щоб начинка не пустила забагато соку. Спробуйте один рецепт, і він стане фаворитом на кухні.
