Яйця смажать, варять, запікають і навіть маринують у чаї – цей простий продукт дає сотні страв за 5–30 хвилин. У пошуку лідирують запити “як приготувати яйця смачно”, “яєчня без масла”, “омлет як у ресторані”, “шакшука рецепт”. Нижче – 12 розширених покрокових рецептів з пропорціями, калорійністю та секретами, плюс 10 фактів про яйця в кухнях світу. Готуйте без помилок: від класичної яєчні до японського тамаго-які.
Читайте також: Суп на перловці з копченостями: селянський рецепт, що зігріває взимку
Класична яєчня з хрусткими краями (3–4 хвилини, 2 порції)
Інгредієнти: 4 яйця, 1 ст. л. вершкового масла, щіпка солі, чорний перець, зелена цибуля. Техніка: Розігрійте сковороду чавунну або антипригарну на середньому вогні 1 хвилину. Додайте масло, почекайте, поки з’являться бульбашки. Вбийте яйця по одному, тримаючи чашку низько – жовтки не розтекуться. Через 30 секунд зменште вогонь до середнього. Коли білок по краях стане золотисто-коричневим (ще 1–1,5 хвилини), посоліть, поперчіть. Зніміть лопаткою, не перевертаючи – жовток має лишитися рідким. Подача: на підсмаженому хлібі з тонкими кільцями цибулі. Калорійність: 190 ккал/порція. Помилка: не соліть одразу – білок стане “гумовий”.
Омлет по-французьки: ніжний, без коричневої скоринки (5 хвилин)
Інгредієнти: 3 яйця, 1 ст. л. вершкового масла, 30 г тертого грюєра (або будь-якого твердого сиру), сіль, білий перець. Техніка: Розбийте яйця в миску, збийте виделкою 10–12 разів – лише до однорідності, без піни. Розігрійте 20-сантиметрову сковороду на середньому вогні. Додайте масло, почекайте, поки перестане пінитися. Вилийте суміш, одразу помішуйте силіконовою лопаткою від країв до центру – утворюються великі “хлоп’я”. Через 60–90 секунд, коли низ схопиться, а верх ще рідкуватий, посипте сиром. Згорніть омлет утричі (як лист), тримайте 10 секунд. Подача: на теплій тарілці, з салатом руколи. Калорійність: 240 ккал. Секрет: не соліть до смаження – сіль витягує вологу, омлет стає сірим.
Шакшука: ізраїльський сніданок з томатами (20 хвилин, 2 порції)
Інгредієнти: 4 яйця, 1 цибулина, 1 червоний перець, 3 помідори (або 400 г консервованих), 2 зубчики часнику, 1 ч. л. кмину, 1 ч. л. паприки, ½ ч. л. кайєнського перцю, 50 г фети, кінза, оливкова олія. Техніка: У глибокій сковороді розігрійте 2 ст. л. олії. Обсмажте дрібно нарізану цибулю 3 хвилини. Додайте перець кубиками, часник – ще 3 хвилини. Всипте спеції, перемішайте 20 секунд. Додайте помідори (без шкірки, якщо свіжі), тушкуйте 7–8 хвилин до густого соусу. Ложкою зробіть 4 заглиблення, вбийте яйця. Накрийте кришкою, варіть 4–5 хвилин – білок має схопитися, жовток лишитися рідким. Посипте розкришеною фетою, кінзою. Подача: з теплою пітою чи хлібом. Калорійність: 290 ккал/порція. Варіант: додайте 100 г нуту для ситності.
Яйця пашот: ідеальна форма без ниток (4 хвилини на яйце)
Інгредієнти: 2 яйця (обов’язково свіжі!), 1 ст. л. білого оцту, сіль. Техніка: Закип’ятіть 1,5 л води в широкій каструлі, зменште до легкого кипіння. Додайте оцет – він згортає білок. Розбийте яйце в маленьку чашку. Ложкою створіть вир, обережно влийте яйце в центр. Варити 3 хвилини – білок щільний, жовток рідкий. Вийміть шумівкою, покладіть на паперовий рушник на 5 секунд. Подача: на тості з авокадо чи в салаті. Калорійність: 70 ккал. Помилка: не використовуйте старе яйце – білок розтечеться.
Яйця Бенедикт: ресторанний сніданок удома (20 хвилин)
Інгредієнти: 2 англійські булочки, 4 яйця пашот, 100 г копченої шинки/бекону, голландський соус (2 жовтки, 100 г розтопленого масла, 1 ч. л. лимонного соку, дрібка кайєнського перцю). Техніка соусу: На паровій бані (вода не торкається миски) збийте жовтки з лимонним соком 1 хвилину. Тонкою цівкою влийте гаряче масло, постійно збиваючи – соус загусне за 2–3 хвилини. Додайте перець, сіль. Збірка: підсмажте половинки булочок, покладіть шинку, яйце пашот, залийте соусом. Калорійність: 480 ккал. Порада: соус тримайте теплим у термосі.
Тамаго-які: японський солодкувато-солоний рулет (12 хвилин)
Інгредієнти: 4 яйця, 2 ст. л. бульйону даші (або води), 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. міріну (або 1 ч. л. цукру), 1 ч. л. крохмалю. Техніка: Збийте всі інгредієнти до однорідності. Процідіть через сито. Розігрійте прямокутну сковороду (макіякінабе) з 1 ч. л. олії. Вилийте ⅓ суміші тонким шаром, коли схопиться – згорніть рулетом з одного краю. Змастіть звільнене місце олією, влийте ще ⅓ – згорніть попередній рулет у новий шар. Повторіть. Охолодіть 5 хвилин, наріжте шматочками 1,5 см. Подача: у бенто або з рисом. Калорійність: 190 ккал.
Скрембл з вершками: кремова текстура (5 хвилин)
Інгредієнти: 3 яйця, 2 ст. л. вершків 20 %, 1 ст. л. масла, сіль, зелень. Техніка: Збийте яйця з вершками, сіллю. На слабкому вогні розтопіть масло. Вилийте суміш, помішуйте дерев’яною лопаткою повільно – утворюються ніжні “хлоп’я”. Зніміть за 15 секунд до готовності – доготується на тарілці. Подача: з копченим лососем. Калорійність: 220 ккал.
Мексиканські “яйця в стилі ранчо” (18 хвилин)
Інгредієнти: 2 кукурудзяні тортильї, 4 яйця, 200 г томатного соусу сальса, 100 г квасолі, авокадо, кінза, чилі. Техніка: Підсмажте тортильї по 1 хвилині з кожного боку. Зверху – тепла квасоля, смажене яйце. Залийте сальсою, додайте скибочки авокадо, чилі. Калорійність: 360 ккал.
Яйця в хмаринці: ефектне подання (15 хвилин)
Інгредієнти: 3 яйця, сіль, перець, 20 г пармезану. Техніка: Відокремте білки, збийте до стійких піків (3–4 хвилини). На деко з пергаментом викладіть 3 гірки, зробіть заглиблення. Запікайте 3 хвилини при 180 °C. Покладіть жовтки, посипте сиром, запікайте ще 3 хвилини. Калорійність: 95 ккал.
Яйця по-шотландськи: хрустка закуска (30 хвилин)
Інгредієнти: 5 яєць (4 некруто + 1 для паніровки), 400 г свинячого фаршу, 50 г борошна, 100 г панірувальних сухарів, спеції. Техніка: Зваріть 4 яйця = 5 хвилин. Охолодіть у крижаній воді, очистіть. Фарш приправте сіллю, перцем, часником. Обгорніть кожне яйце фаршем (товщина 1 см). Обкачайте в борошні → яйці → сухарях. Обсмажте у фритюрі при 170 °C 5–6 хвилин до золотистої скоринки. Подача: розріжте навпіл, з гірчицею. Калорійність: 330 ккал.
Фріттата з овочами: італійський омлет у духовці (25 хвилин)
Інгредієнти: 6 яєць, 1 кабачок, 1 перець, 1 цибулина, 50 г пармезану, 100 мл молока, оливкова олія. Техніка: Обсмажте овочі кубиками 7 хвилин. Збийте яйця з молоком, сіллю. Вилийте на овочі, посипте сиром. Запікайте 15 хвилин при 180 °C до золотистої скоринки. Калорійність: 210 ккал/порція.
Іспанський тортилья: картопляний омлет (40 хвилин)
Інгредієнти: 5 яєць, 500 г картоплі, 1 цибулина, оливкова олія, сіль.
Техніка: Наріжте картоплю тонкими кружечками, цибулю півкільцями. Обсмажте на середньому вогні 20 хвилин до м’якості, але не хрусту. Збийте яйця, додайте картоплю з цибулею. Вилийте на сковороду, смажте 5 хвилин з одного боку, переверніть за допомогою тарілки, ще 4 хвилини. Калорійність: 280 ккал.
Як готують яйця в інших країнах: 10 цікавих фактів
1. Японія – тамаго-які обов’язковий у бенто. Готують на спеціальній сковороді, додають даші, мірін, цукор.
2. Франція – омлет не перевертають, лише згортають. Шеф Жак Пепен радив: “Омлет – це любов за 2 хвилини”.
3. Ізраїль – шакшуку їдять руками з пітою. У бедуїнів – з верблюжим молоком.
4. Мексика – huevos divorciados: два яйця на одній тарілці, розділені квасолею, з різними соусами.
5. Китай – чайні яйця: варять у чорному чаї, соєвому соусі, анісі, тріскають шкаралупу – виходить мармуровий візерунок.
6. Індія – egg bhurji: скрембл з томатами, цибулею, гарам масалою, подають у роти.
7. Португалія – у заварному кремі pastel de nata використовують до 12 жовтків на порцію.
8. Шотландія – яйця по-шотландськи винайшли в 1738 році в лондонському універмазі Fortnum & Mason як дорожню закуску.
9. Корея – гyeran-jjim: паровий омлет у глиняному горщику, пухкий, як суфле.
10. Греція – strapatsada: яйця, scrambled з томатами й фетою, подають у глиняному посуді.
Читайте також: Боул: тренд здорового харчування
Яйце – універсальний інгредієнт. Додайте овочі, спеції, сир – і отримаєте нову страву щодня. Головне: свіжі яйця, правильна температура, не пересмажуйте. І не забудьте: сіль – в кінці.
