Останні новин :

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

М’ясні страви на святковий стіл

Святковий стіл кличе до ситних страв, де м’ясо – король. Від свинини в духовці з картоплею до курки в вершках чи шинки з глазур’ю – ці варіанти готуються просто, виглядають апетитно, годують компанію. Кожен рецепт з точними кількостями: 500-1000 г м’яса, спеції, овочі, час від 40 хв. Калорії 300-500 на 100 г, порції 4-8. Запікайте у фользі для соковитості, тушкуйте в мультиварці для зручності. Далі розділи: свинина з овочами, по-французьки, буженина, курка з грибами, рулет, шинка – цифри, дії, секрети.

Читайте також: Смачні гарячі страви на святковий стіл

Свинина в духовці з овочами (класична запечена з картоплею та морквою): рецепт

Візьміть: свинячий ошийок 800 г, картопля 6 шт, морква 3 шт, цибуля 2 шт, олія 3 ст.л., сіль 1 ст.л., паприка 1 ч.л., розмарин 0.5 ч.л. Час – 90 хв, порцій – 6.

М’ясо поріжте шматками 3-4 см, натріть сіллю, паприкою. Картоплю кубиками 2 см, моркву кружальцями 0.5 см, цибулю півкільцями. Змішайте овочі з олією, розмарином. Викладіть у форму: м’ясо знизу, овочі зверху. Накрийте фольгою, запікайте при 190°C 60 хв, зніміть фольгу на останні 20 хв для скоринки. Сік з овочів просочує свинину. Якщо сухо, додайте 100 мл бульйону. Подавайте гарячим з зеленню – ситно, просто, для великої родини.

М’ясо по-французьки (шари свинини з сиром, помідорами та майонезом): рецепт

Візьміть: свинина 600 г, помідори 4 шт, сир 200 г, цибуля 2 шт, майонез 150 г, сіль 0.5 ч.л., перець 0.3 ч.л., олія 1 ст.л. Час – 60 хв, порцій – 4.

М’ясо відбийте до 1 см, посоліть, поперчіть. Цибулю півкільцями, помідори кружальцями. У форму з олією: свинина, цибуля, помідори, майонез сіткою, сир тертий. Запікайте при 180°C 40-45 хв, поки сир золотий. Шари соковиті, сир тягнеться. Якщо майонез жирний, змішайте з йогуртом 1:1. Класика для дня народження – готується наперед, розігрівається.

Буженина зі свинини (запечена в фользі): рецепт

Візьміть: свинячий окіст 1 кг, часник 5 зубців, гірчиця 2 ст.л., мед 1 ст.л., сіль 1 ст.л., коріандр мелений 1 ч.л., перець чорний 0.5 ч.л. Час – 120 хв + маринад, порцій – 8.

Часник поріжте пластинками, нашпигуйте м’ясо. Змішайте гірчицю, мед, сіль, спеції, натріть окіст, загорніть у фольгу, маринуйте 2-3 год в холоді. запікайте при 180°C 1.5 год, розгорніть фольгу на 20 хв для скоринки. Відпочиньте 15 хв перед різкою. Ніжна, ароматна холодна закуска. Якщо суха, додайте шматочки сала. Зберігається 3-4 дні в холодильнику – для фуршету ідеально.

Курка з грибами в вершковому соусі: рецепт

Візьміть: куряче філе 500 г, печериці 400 г, вершки 15% 200 мл, цибуля 1 шт, часник 2 зубці, олія 2 ст.л., сіль 0.5 ч.л., мускатний горіх 0.2 ч.л. Час – 50 хв, порцій – 4.

Філе поріжте кубиками 2 см, гриби пластинками, цибулю дрібно. У мультиварці на “Смаження” обсмажте курку 5 хв, додайте цибулю, часник, гриби – ще 7 хв. Влийте вершки, посоліть, посипте мускатом, режим “Гасіння” 30 хв. Соус густий, ніжний. Якщо вершки згортаються, додайте борошно 1 ч.л. Подавайте з пастою чи рисом – кремово, для зимових свят.

М'ясні страви на святковий стіл

М’ясний рулет з фаршу (з яйцем та сиром всередині): рецепт

Візьміть: яловичий фарш 700 г, яйця варені 4 шт, сир 150 г, цибуля 1 шт, хліб замочений 100 г, сіль 1 ч.л., паприка 0.5 ч.л., олія 1 ст.л. Час – 70 хв, порцій – 6.

Фарш змішайте з дрібненою цибулею, хлібом у молоці, сіллю, паприкою. Яйця очистіть, сир поріжте брусками. На фольгу з олією розкладіть фарш пластом 1.5 см, всередину яйця з сиром, загорніть рулетом. Запікайте при 180°C 50 хв. Ріжте охололим – шматочки рівні. Якщо розпадається, додайте яйце сире у фарш. Ефектно нарізаний, з начинкою – центр столу.

Читайте також: Як запекти качку

Шинка в медовому соусі: рецепт

Візьміть: свинячу шинку 1 кг, мед 3 ст.л., гірчиця 2 ст.л., соєвий соус 50 мл, часник 3 зубці, апельсиновий сік 100 мл, перець 0.5 ч.л. Час – 80 хв, порцій – 8.

Шинку надріжте ромбами. Змішайте мед, гірчицю, соус, подрібнений часник, сік, перець – натріть м’ясо, маринуйте 1 год. Запікайте при 170°C 60 хв, поливайте глазур’ю кожні 15 хв. Останні 10 хв – при 200°C для карамелі. Глазур блискуча, солодко-гостра. Якщо мед кристалізується, розігрійте. Холодна чи гаряча – універсальна, для Нового року з ананасами.

Інші новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...
spot_img
Останні новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає значний суспільний резонанс. Останнім часом активно обговорюється можливість запровадження обов’язкового обліку води з індивідуальних джерел....

Шнекові кормозмішувачі: як готувати комбікорм для свиней і корів без зайвого клопоту

А ти вже мішав корм шнеком? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї силосної ями на околиці села, стояв і дивився...

Лампи інфрачервоні для свиней і курей: як гріти поросят і бройлерів без зайвих витрат

А ти вже грів лампами поросят? Ну, отаке. Я якось на фермі під Черкасами, біля тієї старої тракторної бригади на околиці, стояв і дивився...