Останні новин :

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Перепелині яйця: користь, як вживати та 8 рецептів

Мініатюрні плямисті яйця – не декор, а концентрат поживних речовин. П’ять перепелиних = одне куряче за вагою, але в 2–3 рази більше заліза й холіну. Нижче – тільки користь, правила вживання та 8 розширених рецептів з точними кроками, калорійністю й варіантами.

Читайте також: Овочева заправка на зиму: прості рецепти без стерилізації для борщу, супів і рагу

Яка користь перепелиних яєць для організму?

На 100 г (9–10 шт.):

•            168 ккал, 13 г білка (ідеальний амінокислотний профіль), 11 г жиру;

•            холін – 844 мг (курка – 294 мг) – покращує пам’ять, знижує ризик деменції;

•            залізо – 3,6 мг – профілактика анемії;

•            вітамін A – 543 МО – здоров’я очей, шкіри;

•            селен – 32 мкг – антиоксидант, захист клітин;

•            лізоцим у білку – природний антибіотик, пригнічує бактерії.

Дітям з 1 року – 1–2 шт./день для імунітету. Дорослим – 3–5 шт. знижують ризик катаракти на 20 % (дані 2022 р.). Алергія рідша завдяки слабшому овомукоїду.

Як вживати перепелині яйця: сирі чи варені?

Варені – безпечніший вибір:

•            сальмонела гине при 70 °C за 1 хвилину;

•            білок засвоюється на 95 % (сирий – 50 %);

•            біотин (B7) доступний – авідин у сирому білку блокує його.

Сирі – тільки домашні, миті, свіжі (до 7 діб):

•            2–3 шт. натщесерце з 1 ч. л. меду чи лимонного соку – для імунітету;

•            у протеїнових шейках для спортсменів.

Норми:

•            діти 1–3 роки – 1 шт./день;

•            3–10 років – 2 шт.;

•            дорослі – до 5 шт.;

•            вагітні – тільки варені, 2–3 шт.

Способи варіння:

некруто – 1–1,5 хв у киплячій воді;

круто – 3–4 хв;

після варіння – у крижану воду 1 хв для легкого очищення.

8 розширених рецептів з перепелиними яйцями

Мариновані перепелині яйця в азійському стилі

Інгредієнти: 12 яєць, 200 мл води, 100 мл рисового оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, 1 зірка анісу, 3 гвоздики, ½ ч. л. імбиру тертого, 1 зубчик часнику. Кроки:

1.          Зваріть яйця 2,5 хв, охолодіть у крижаній воді 2 хв, очистіть.

2.          У каструлі змішайте всі рідини, спеції, доведіть до кипіння, варіть 2 хв.

3.          Залийте яйця гарячим маринадом у банку, закрийте, охолодіть.

4.          Витримайте в холодильнику 24 год. Подача: наріжте навпіл, з зеленою цибулею. Калорійність: 28 ккал/шт. Варіант: додайте буряк – рожеві яйця.

Салат з авокадо, черрі та яйцями некруто

Інгредієнти: 8 яєць, 1 авокадо, 150 г помідорів черрі, 70 г руколи, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. лимонного соку, сіль, перець. Кроки:

1.          Зваріть яйця 1,5 хв, очистіть.

2.          Авокадо наріжте кубиками 1 см, черрі – навпіл.

3.          Змішайте руколу, овочі, заправте олією з лимоном.

4.          Викладіть яйця навпіл зверху. Калорійність: 230 ккал. Порада: додайте 30 г горіхів для хрусту.

Міні-шакшука в кокотницях

Інгредієнти: яєць 8, томатного соусу 200 г, цибулина 1, перець 1, фети 50 г, кмину 1 ч. л., олія. Кроки:

1.          Обсмажте дрібно нарізану цибулю й перець 5 хв.

2.          Додайте соус, кмин, тушкуйте 5 хв.

3.          Розлийте по 4 кокотницям (по 2 ст. л. соусу).

4.          Вбийте по 2 яйця в кожну, посипте фетою.

5.          Запікайте 10–12 хв при 180 °C. Калорійність: 95 ккал. Варіант: з нутом для ситності.

Хрусткі яйця в кунжутній паніровці

Інгредієнти: 10 яєць, 50 г борошна, 1 куряче яйце, 70 г панірувальних сухарів + 1 ст. л. кунжуту, олія для фритюру. Кроки:

1.          Зваріть 3 хв, очистіть.

2.          Обкачайте: борошно → збите яйце → сухарі з кунжутом.

3.          Фритюр при 170 °C – 60–70 секунд до золотистої скоринки.

4.          Викладіть на папір 30 сек. Подача: з соусом шрірача-майонез. Калорійність: 48 ккал/шт.

Омлет-рулет з овочами та сиром

Інгредієнти: 10 яєць, 3 ст. л. молока, 50 г твердого сиру, 1 маленький кабачок, ½ перцю, жменя шпинату, олія. Кроки:

1.          Збийте яйця з молоком, сіллю.

2.          Обсмажте овочі кубиками 4 хв.

3.          На великій сковороді (26 см) з 1 ч. л. олії вилийте яйця тонким шаром.

4.          Через 2 хв викладіть овочі, сир, згорніть рулетом лопаткою.

5.          Тримайте 30 сек, наріжте шматочками 2 см. Калорійність: 190 ккал.

Теплий салат з беконом і яйцями

Інгредієнти: яєць 8, бекону 100 г, шпинату 150 г, бальзамічного оцту 1 ст. л., олії 1 ст. л. Кроки:

1.          Зваріть яйця 1,5 хв, очистіть.

2.          Обсмажте бекон кубиками до хрусту (4 хв).

3.          Додайте шпинат, помішайте 1 хв до в’янення.

4.          Заправте оцтом з олією.

5.          Викладіть яйця навпіл. Калорійність: 285 ккал.

Перепелині яйця: як правильно вживати, користь для здоров’я

Яйця в хлібних гніздах з сиром

Інгредієнти: яєць 6, товсті скибки хліба 3, чеддера 50 г, вершкове масло. Кроки:

1.          Виріжте серединку хліба склянкою (діаметр 6 см).

2.          На сковороді розтопіть 1 ч. л. масла, покладіть хліб.

3.          Вбийте яйце в отвір, посипте сиром.

4.          Накрийте кришкою, смажте 3–4 хв на слабкому вогні. Калорійність: 165 ккал.

Читайте також: Сінабони з гарбузом: простий рецепт

Крем-брюле з перепелиними жовтками (40 хв + 3 год охолодження, 4 порції)

Інгредієнти: 12 жовтків, 400 мл вершків 33 %, 80 г цукру + 4 ч. л. для карамелі, ванільний стручок. Кроки:

1.          Нагрійте вершки з ванілью до 80 °C.

2.          Збийте жовтки з цукром до світлого кольору.

3.          Тонкою цівкою влийте вершки, постійно помішуючи.

4.          Розлийте по 4 формочкам (100 мл).

5.          Запікайте на водяній бані 30–35 хв при 140 °C – центр має тремтіти.

6.          Охолодіть 3 год. Посипте цукром, карамелізуйте пальником. Калорійність: 220 ккал.

Перепелині яйця – щоденна порція здоров’я в міні-форматі. 2–5 шт. вареними – і організм у нормі. Додавайте в салати, закуски, десерти – смак і користь гарантовані.

Інші новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...
spot_img
Останні новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось узимку на Хрещатику, біля тієї кав'ярні з зеленою вивіскою, стояла з подругою – і вона...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Харковом, біля тієї старої силосної вежі, дивився, як господар...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї старої силосної ями, стояв і дивився –...