Мініатюрні плямисті яйця – не декор, а концентрат поживних речовин. П’ять перепелиних = одне куряче за вагою, але в 2–3 рази більше заліза й холіну. Нижче – тільки користь, правила вживання та 8 розширених рецептів з точними кроками, калорійністю й варіантами.
Читайте також: Овочева заправка на зиму: прості рецепти без стерилізації для борщу, супів і рагу
Яка користь перепелиних яєць для організму?
На 100 г (9–10 шт.):
• 168 ккал, 13 г білка (ідеальний амінокислотний профіль), 11 г жиру;
• холін – 844 мг (курка – 294 мг) – покращує пам’ять, знижує ризик деменції;
• залізо – 3,6 мг – профілактика анемії;
• вітамін A – 543 МО – здоров’я очей, шкіри;
• селен – 32 мкг – антиоксидант, захист клітин;
• лізоцим у білку – природний антибіотик, пригнічує бактерії.
Дітям з 1 року – 1–2 шт./день для імунітету. Дорослим – 3–5 шт. знижують ризик катаракти на 20 % (дані 2022 р.). Алергія рідша завдяки слабшому овомукоїду.
Як вживати перепелині яйця: сирі чи варені?
Варені – безпечніший вибір:
• сальмонела гине при 70 °C за 1 хвилину;
• білок засвоюється на 95 % (сирий – 50 %);
• біотин (B7) доступний – авідин у сирому білку блокує його.
Сирі – тільки домашні, миті, свіжі (до 7 діб):
• 2–3 шт. натщесерце з 1 ч. л. меду чи лимонного соку – для імунітету;
• у протеїнових шейках для спортсменів.
Норми:
• діти 1–3 роки – 1 шт./день;
• 3–10 років – 2 шт.;
• дорослі – до 5 шт.;
• вагітні – тільки варені, 2–3 шт.
Способи варіння:
некруто – 1–1,5 хв у киплячій воді;
круто – 3–4 хв;
після варіння – у крижану воду 1 хв для легкого очищення.
8 розширених рецептів з перепелиними яйцями
Мариновані перепелині яйця в азійському стилі
Інгредієнти: 12 яєць, 200 мл води, 100 мл рисового оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, 1 зірка анісу, 3 гвоздики, ½ ч. л. імбиру тертого, 1 зубчик часнику. Кроки:
1. Зваріть яйця 2,5 хв, охолодіть у крижаній воді 2 хв, очистіть.
2. У каструлі змішайте всі рідини, спеції, доведіть до кипіння, варіть 2 хв.
3. Залийте яйця гарячим маринадом у банку, закрийте, охолодіть.
4. Витримайте в холодильнику 24 год. Подача: наріжте навпіл, з зеленою цибулею. Калорійність: 28 ккал/шт. Варіант: додайте буряк – рожеві яйця.
Салат з авокадо, черрі та яйцями некруто
Інгредієнти: 8 яєць, 1 авокадо, 150 г помідорів черрі, 70 г руколи, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. лимонного соку, сіль, перець. Кроки:
1. Зваріть яйця 1,5 хв, очистіть.
2. Авокадо наріжте кубиками 1 см, черрі – навпіл.
3. Змішайте руколу, овочі, заправте олією з лимоном.
4. Викладіть яйця навпіл зверху. Калорійність: 230 ккал. Порада: додайте 30 г горіхів для хрусту.
Міні-шакшука в кокотницях
Інгредієнти: яєць 8, томатного соусу 200 г, цибулина 1, перець 1, фети 50 г, кмину 1 ч. л., олія. Кроки:
1. Обсмажте дрібно нарізану цибулю й перець 5 хв.
2. Додайте соус, кмин, тушкуйте 5 хв.
3. Розлийте по 4 кокотницям (по 2 ст. л. соусу).
4. Вбийте по 2 яйця в кожну, посипте фетою.
5. Запікайте 10–12 хв при 180 °C. Калорійність: 95 ккал. Варіант: з нутом для ситності.
Хрусткі яйця в кунжутній паніровці
Інгредієнти: 10 яєць, 50 г борошна, 1 куряче яйце, 70 г панірувальних сухарів + 1 ст. л. кунжуту, олія для фритюру. Кроки:
1. Зваріть 3 хв, очистіть.
2. Обкачайте: борошно → збите яйце → сухарі з кунжутом.
3. Фритюр при 170 °C – 60–70 секунд до золотистої скоринки.
4. Викладіть на папір 30 сек. Подача: з соусом шрірача-майонез. Калорійність: 48 ккал/шт.
Омлет-рулет з овочами та сиром
Інгредієнти: 10 яєць, 3 ст. л. молока, 50 г твердого сиру, 1 маленький кабачок, ½ перцю, жменя шпинату, олія. Кроки:
1. Збийте яйця з молоком, сіллю.
2. Обсмажте овочі кубиками 4 хв.
3. На великій сковороді (26 см) з 1 ч. л. олії вилийте яйця тонким шаром.
4. Через 2 хв викладіть овочі, сир, згорніть рулетом лопаткою.
5. Тримайте 30 сек, наріжте шматочками 2 см. Калорійність: 190 ккал.
Теплий салат з беконом і яйцями
Інгредієнти: яєць 8, бекону 100 г, шпинату 150 г, бальзамічного оцту 1 ст. л., олії 1 ст. л. Кроки:
1. Зваріть яйця 1,5 хв, очистіть.
2. Обсмажте бекон кубиками до хрусту (4 хв).
3. Додайте шпинат, помішайте 1 хв до в’янення.
4. Заправте оцтом з олією.
5. Викладіть яйця навпіл. Калорійність: 285 ккал.

Яйця в хлібних гніздах з сиром
Інгредієнти: яєць 6, товсті скибки хліба 3, чеддера 50 г, вершкове масло. Кроки:
1. Виріжте серединку хліба склянкою (діаметр 6 см).
2. На сковороді розтопіть 1 ч. л. масла, покладіть хліб.
3. Вбийте яйце в отвір, посипте сиром.
4. Накрийте кришкою, смажте 3–4 хв на слабкому вогні. Калорійність: 165 ккал.
Читайте також: Сінабони з гарбузом: простий рецепт
Крем-брюле з перепелиними жовтками (40 хв + 3 год охолодження, 4 порції)
Інгредієнти: 12 жовтків, 400 мл вершків 33 %, 80 г цукру + 4 ч. л. для карамелі, ванільний стручок. Кроки:
1. Нагрійте вершки з ванілью до 80 °C.
2. Збийте жовтки з цукром до світлого кольору.
3. Тонкою цівкою влийте вершки, постійно помішуючи.
4. Розлийте по 4 формочкам (100 мл).
5. Запікайте на водяній бані 30–35 хв при 140 °C – центр має тремтіти.
6. Охолодіть 3 год. Посипте цукром, карамелізуйте пальником. Калорійність: 220 ккал.
Перепелині яйця – щоденна порція здоров’я в міні-форматі. 2–5 шт. вареними – і організм у нормі. Додавайте в салати, закуски, десерти – смак і користь гарантовані.
