Червона риба – це 18–22 г білка на 100 г, жир 5–15 г, але корисний. Астаксантин 5–8 мг/кг бореться із старіння, омега-3 чистить судини. Готується швидко, їсти смачно. Готовий взяти сьомгу й почати?
Читайте також: М’ясні салати та холодні закуски для святкового столу
Як обрати свіжий лосось на ринку?
Підходиш до прилавка й дивишся: очі в риби мають бути прозорі, ніби скло. Зябра – насиченого червоного кольору, не бурі. Натискаєш на тушку пальцем – ямка вирівнюється за 1–2 секунди, значить свіжа. Луска тримається міцно, блищить на сонці. Запах легкий, морський, без різкості. Стейк бери 180–250 г – якраз на одну порцію. Дома тримай при +2 °C не довше 48 годин, інакше смак піде.
Чи можна заморожувати червону рибу повторно?
Краще не треба – лід рве клітини, сік витікає на 15–25 %, текстура стає як ганчірка. Заморозив раз при -18 °C – тримай до 3 місяців у вакуумі. Розморожуй повільно в холодильнику 10–12 годин. Зготував страву – не морозь залишки. Якщо пакет з повітрям – термін скорочується до 1,5 місяця. Так риба залишається соковитою й ароматною.
Лосось у листковому тісті з шпинатом і фетою: рецепт
Береш 500 г філе лосося, 300 г готового листкового тіста, 250 г свіжого шпинату, 120 г фети, зубчик часнику. Шпинат кидаєш на сковороду з олією й часником – 2–3 хвилини, щоб зав’яв. Рибу ріжеш на 4 шматки, соліш, перчиш. На кожен кладеш шпинат і кришиш фету. Тісто розкачуєш до 3 мм, загортаєш конвертики, змащуєш яйцем. Духовка розігріта до 200 °C – 22–25 хвилин, поки золоте. На чотирьох, по 480 ккал – хруст зовні, ніжність усередині.
Сьомга териякі з ананасовою сальсою: рецепт
Чотири стейки сьомги по 160 г кожен, 100 мл соусу теріякі, ананас свіжий 250 г, половинка червоного перцю, пучок кінзи, сік одного лайма. Стейки маринуєш у теріякі 12–15 хвилин. Ананас і перець ріжеш дрібними кубиками, кінзу рубаєш, змішуєш з лаймом – сальса готова. Сковорода-гриль гаряча, по 3–4 хвилини з кожного боку, всередині 54–56 °C. Сальсу кладеш зверху – солодко-гострий баланс. Час весь – 25 хвилин, 390 ккал на порцію.
Тартар з лосося з авокадо та манго: рецепт
400 г свіжого або замороженого 24 години філе лосося, одне стигле авокадо, одне манго, 1 ст. л. соєвого соусу, сік половини лайма, щіпка кунжуту. Рибу ріжеш кубиками 4–5 мм, авокадо й манго – так само. Змішуєш у мисці, додаєш соус і лайм, кунжут для хрусту. Ставиш у холодильник на 8–10 хвилин. Порція 180 г виходить, 310 ккал. Сироїдний варіант – тільки суперсвіжа риба, щоб без ризиків.
Читайте також: Смачні гарячі страви на святковий стіл
Лосось у кокосовому карі з лаймом: рецепт
600 г лосося кубиками 3 см, банка кокосового молока 400 мл, 2 ст. л. червоної карі-пасти, пучок базиліка, два лайми, 150 г рису басматі. Пасту розігріваєш у каструлі 1 хвилину, вливаєш молоко, доводить до кипіння. Кидаєш рибу, томиш на малому 7–9 хвилин. Рис вариш окремо 12 хвилин. Знімаєш з вогню, сік лайма й базилік. На чотирьох, 440 ккал, аромат Азії за 20 хвилин від старту.
