Осінь – пора винограду, коли кущі в саду гнуться від стиглих грон. Зібрали багато? Не біда, перетворіть ягоди на смачні запаси. Варення виходить густим, ароматним, з легкою кислинкою. Використовуйте сорти на кшталт Ізабелли чи Кишмишу – вони дають насичений смак. Головне – свіжі ягоди без гнилі, цукор і трохи терпіння. Такі заготовки стоять цілу зиму в коморі.
Читайте також: Маринований виноград як оливки
Що можна зробити з домашнього винограду?
Домашній виноград – універсальна штука. З нього варять компоти, роблять соки, маринують як оливки. Кислі сорти йдуть на оцет: роздушіть ягоди, додайте воду з цукром, поставте бродити на місяць. Солодкий – на пастилу: пюре з медом висушіть в духовці при 60 градусах. У салати додають свіжі ягоди з куркою чи сиром. Пироги печуть з тістом на кефірі, посипаючи виноградом зверху. Або шашлик: нанизайте на шпажки з сиром, запікайте. Ще варіант – десерт з вершками: збиті з йогуртом, перемішані з половинками ягід. Не забувайте про вино: розчавіть, додайте дріжджі, ферментуйте в бутлі.
Компот з винограду на зиму
Компот – легкий спосіб зберегти вітаміни. На 3-літрову банку беруть 700 г ягід, 250 г цукру, 2,5 л води. Промийте виноград, обірвіть з грон, покладіть у стерилізовану банку. Зваріть сироп: цукор розчиніть у киплячій воді. Залийте ягоди, дайте постояти 10 хвилин. Злийте назад у каструлю, прокип’ятіть ще раз. Додайте гілочку м’яти для аромату. Залийте вдруге, закатайте кришкою. Переверніть догори дном, укутайте ковдрою до охолодження. Виходить рубіновий напій, смачний холодним.
Компот з винограду на зиму без стерилізації
Без стерилізації – швидше, але з лимонкою для збереження. На банку 3 л: третина винограду, склянка цукру, 1/3 ч.л. лимонної кислоти, вода. Ягоди в банку, залийте окропом на 15 хвилин. Злийте воду в каструлю, додайте цукор, закип’ятіть. Всипте кислоту в банку, залийте сиропом. Закатайте, переверніть. Стоїть у прохолоді до весни. Для темних сортів додайте скибочку лимона – колір яскравіший. Пийте розведеним, як морс.
Варення з винограду з кісточками
З кісточками варення густіше, бо вони дають пектин. 1 кг винограду, 800 г цукру, 100 мл води. Промийте ягоди, бланшуйте в гарячій воді 2 хвилини, охолодіть. Зваріть сироп: цукор з водою до розчинення. Залийте виноград, дайте настоятися 4 години. Варіть на малому вогні 20 хвилин, помішуючи. Зніміть, охолодіть 8 годин. Повторіть варіння ще двічі по 10 хвилин. Розлийте гарячим у банки, закрийте. Ароматне, з цілими ягодами – до чаю чи млинців.
Читайте також: Гарбузовий пиріг: смачні рецепти
Варення з винограду без кісточок
Без кісточок – ніжніше, як джем. Візьміть 1 кг безкісткового винограду чи видаліть кісточки ножем. 600 г цукру, 1/3 склянки води. Ягоди переберіть, промийте, зніміть шкірку за бажанням. Перебийте блендером не до пюре. Змішайте з цукром, додайте воду, варіть 30 хвилин на слабкому вогні, знімаючи піну. Для густоти додайте ваніль чи корицю. Гарячим у банки, закатайте. Виходить однорідне, для тостів чи пирогів. Якщо Ізабелла – співвідношення 2:1 виноград до цукру.
