Останні новин :

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Як правильно пити гарбузовий сік: рецепти та поради

Гарбузовий сік – осінній напій, повний вітамінів, який легко вписується в щоденний раціон. Він низькокалорійний, всього 25 ккал на 100 мл, і багатий на бета-каротин. Регулярне вживання допомагає з травленням, тиском і навіть сном, але важливо знати міру – не більше склянки на день. Осінь – ідеальний час для свіжого соку, а на зиму заготовте з яблуками для смаку. Нижче розберемо деталі, щоб ви могли легко додати цей напій до меню.

Читайте також: Гарбузовий пиріг: смачні рецепти

Чим корисний гарбузовий сік?

Гарбузовий сік містить вітаміни A, C, E, групи B, калій, магній і цинк. Вітамін A підтримує зір, особливо корисний при роботі за комп’ютером. Клітковина полегшує закреп, очищає кишківник від токсинів. Сечогінний ефект знижує тиск у гіпертоніків, виводить зайву рідину при набряках. Для імунітету – джерело антиоксидантів, зменшує запалення, допомагає при застудах. Цинк покращує репродуктивне здоров’я чоловіків, а фолієва кислота – корисна жінкам під час планування вагітності. При анемії залізо підвищує гемоглобін. Регулярне вживання стабілізує метаболізм, допомагає при печінкових проблемах, як холецистит. Калій зміцнює серце, зменшує холестерин. Загалом, склянка соку на день – природний спосіб підтримати організм без ліків.

Як зробити гарбузовий сік?

Оберіть гарбуз вагою до 7 кг – мускатний сорт солодший, без гіркоти. Очистіть від шкірки, насіння та волокон, наріжте кубиками. Через соковижималку: пропустіть 1 кг м’якоті, отримайте 700-800 мл соку. Для густоти додайте яблуко чи моркву. Без соковижималки: 1 кг гарбуза залити 1 л води, варити 20 хв до м’якості, подрібнити блендером, процідити через марлю. Додайте цукор за смаком – 2-3 ст. л. на літр, або мед для натуральності. З апельсином: додайте сік одного цитруса для кислинки. Готовий напій пийте свіжим, бо через годину втрачає вітаміни. Зберігайте в холодильнику до доби.

Коли краще пити гарбузовий сік ?

Вранці натщесерце – ідеально для запуску метаболізму, по 100-200 мл зменшує апетит, допомагає схуднути. Перед сном: 100 мл з медом заспокоює нерви, покращує сон при безсонні. Після їжі: через 30 хв полегшує травлення, особливо після важкої їжі. При застуді – кілька разів на день по 2 ст. л. для імунітету. Оптимально – 250 мл на добу, розділити на 2-3 прийоми. У сезон – свіжий, взимку – з заготовок. При ниркових проблемах – по 2 ст. л. 3-4 рази, але не довше 10 днів. Не пийте на ніч, якщо є схильність до набряків.

Як правильно пити гарбузовий сік: рецепти та поради

Кому не можна пити гарбузовий сік?

Уникайте при діареї – посилює проносний ефект. При низькій кислотності шлунка – подразнює слизову, провокує здуття. Камені в жовчному міхурі чи нирках: жовчогінна дія може зрушити їх, спричинити біль. Діабетикам – обережно, бо підвищує цукор у крові через природні цукри. При гастриті з підвищеною кислотністю – загострює симптоми. Алергія на гарбуз – рідкісна, але викликає висип. Дітям до 6 місяців – не вводьте, а до року – розбавляйте. При вагітності – корисно, але не більше 100 мл на день. Загалом, проконсультуйтеся з лікарем при хронічних хворобах.

Читайте також: Клафуті: як приготувати смачний французький десерт

Яблучно-гарбузовий сік на зиму

Візьміть 2 кг очищеного гарбуза, 2 кг яблук, 3 л води, 600 г цукру, сік 2 лимонів і 3 апельсинів. Наріжте гарбуз і яблука кубиками, залийте водою, варіть 30 хв до м’якості. Подрібніть блендером з м’якоттю для густоти. Додайте цукор, цитрусовий сік, кип’ятіть 10 хв. Розлийте гарячим у стерилізовані банки, закатайте, переверніть до охолодження. Виходить 4-5 л янтарного напою з кислинкою. Зберігайте в прохолоді до року. Взимку розбавляйте водою, пийте для вітамінів. Варіант з морквою: додайте 1 кг для солодкості та бета-каротину.

Інші новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...
spot_img
Останні новини

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну,...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке....

Волоський горіх: прості способи виростити дерево з нуля на своєму подвір’ї

А ти садив волоський горіх? Ну, отаке. Я якось...

Пуховик: як прати, щоб пух не збивався і куртка залишилася як нова

А ти вже прала пуховик? Ну, отаке. Я якось узимку на Хрещатику, біля тієї кав'ярні з зеленою вивіскою, стояла з подругою – і вона...

Бункерні годівниці для свиней: як обрати і встановити для рясної відгодівлі

А ти вже ставив бункерні годівниці для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Харковом, біля тієї старої силосної вежі, дивився, як господар...

Поїлки для свиней: чашкові чи ніпельні – що краще для вашої ферми

А ти вже міняв поїлки для свиней? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї старої силосної ями, стояв і дивився –...