Кожен городник знає: буряк – невибагливий, але потребує уваги при зберіганні. Пізні сорти, як “Циліндра” чи “Детройт”, лежать довше, якщо зібрати їх у суху погоду до заморозків. Сортуйте одразу: великі коренеплоди для їжі, дрібні – для консервування чи сушки. У квартирі без погреба буряк тримається в холодильнику, на балконі чи в морозилці. Далі – детальні поради, щоб урожай дожив до нового сезону без втрат.
Читайте також: Помідори у власному соку по-італійськи: як приготувати
Скільки градусів морозу витримує червоний буряк?
Червоний буряк – холодостійка культура, але з межами. На грядці коренеплоди переносять приморозки до -2-3°C, якщо ґрунт сухий і холод нетривалий. При -4°C з’являються тріщини на шкірці, м’якоть втрачає сік, і буряк не годиться для довгого зберігання. Сходи витримують до -3-5°C, але лише короткочасно, інакше гинуть. Підморожений буряк втрачає до 20% цукру, стає несмачним і схильним до гнилі.
Збирайте врожай, коли нічна температура тримається на +5 +8°C, до серйозних заморозків. Для зберігання оптимально 0 +2°C у погребі – тут буряк не мерзне і не проростає. На балконі утеплюйте ящики пінопластом, щоб уникнути перепадів. Вологість важлива: при 85-90% овоч не всихає, але при морозі нижче -1°C у сховищі псується. Підморожені коренеплоди краще одразу переробити на заготовки чи висушити, щоб не втратити врожай.
Як заморозити червоний буряк на зиму?
Заморозка – швидкий спосіб зберегти буряк без втрати вітамінів. Вибирайте середні коренеплоди без пошкоджень, мийте, обрізайте хвостики. Для сирого буряка: очистіть, наріжте кубиками чи соломкою 1-2 см, розкладіть тонким шаром на дошці. Заморожуйте 1-2 години при -18°C – це “шокова” заморозка, щоб шматочки не злиплися. Пересипте в zip-пакети чи контейнери, видавіть повітря, зберігайте при -15-18°C.
Варений буряк готуйте так: відваріть 20-30 хвилин до напівготовності, охолодіть у холодній воді, очистіть, натріть на тертці. Розкладіть порціями по 200-300 г у пакети, сплющіть для економії місця. Такий буряк ідеальний для борщу: розморожуйте прямо в каструлі, не кип’ятіть повторно, щоб зберегти колір. Запечений у фользі буряк солодший – його теж можна заморозити. Уникайте повторного заморожування: овоч стає водянистим. Термін – до 8-10 місяців, але краще використати за 6, щоб смак не змінився.
Скільки зберігається буряк?
Термін зберігання залежить від умов. У погребі при 0-2°C і вологості 85-95% пізні сорти лежать 6-8 місяців. У ящиках з піском чи тирсою – до весни, якщо пересипати шарами по 20-30 см. На балконі в утепленому ящику – 3-4 місяці, але температура не має падати нижче 0°C, інакше буряк гниє.
У холодильнику сирий буряк тримається 30-45 днів: загорніть у папір чи пакет з отворами. Варений – 3-5 днів у шкірці при +2-6°C, очищений – 1-2 дні в контейнері, бо окислюється. У морозилці – 8-12 місяців, але після 10 якість падає. Консервований у банках – до 12-18 місяців у прохолоді.
Псування прискорюють пошкодження при зборі, надмірна вологість (гниль) чи сухість (в’янення). Перевіряйте раз на місяць, видаляйте зіпсовані. Дрібний буряк псується швидше, великий – довше. У квартирі без погреба – заморожуйте чи сушіть, щоб зберегти урожай.

Як сушити буряк на зиму
Сушка буряка – економний спосіб зберегти овоч без холодильника чи банок. Вибирайте щільні коренеплоди середнього розміру, мийте, варіть 20-30 хвилин до напівготовності. Охолодіть у холодній воді, очистіть, наріжте скибками товщиною 2-3 мм або натріть на крупній тертці. Тонкі скибки сохнуть швидше і рівномірніше.
Для сушіння використовуйте духовку, електросушарку чи природний спосіб. У духовці розкладіть шматочки на пергаменті, сушіть при 50-60°C з відкритими дверцятами 4-6 годин, перевертаючи кожні 1-2 години. В електросушарці встановіть 45-50°C, процес займе 6-8 годин залежно від товщини. На повітрі сушіть у тіні, в сухому провітрюваному місці, накривши марлею від комах, – це займе 3-5 днів за теплої погоди.
Готовий буряк – сухий, але гнучкий, без вологи на зрізі. Зберігайте в полотняних мішечках чи скляних банках у сухому місці – до 12 місяців. Перед вживанням замочіть у теплій воді на 1-2 години для салатів чи борщу. Сушений буряк займає мало місця, ідеальний для супів чи гарнірів, але втрачає частину вітаміну C, тож додавайте свіжі овочі для балансу.
Буряк на зиму в банках.
Консервування в банках – надійний спосіб для довгого зберігання. Візьміть 2-3 кг середніх буряків, варіть до м’якості хвилин 40-50, охолодіть у воді, очистіть. Для маринованого: наріжте кубиками, розкладіть по стерилізованих банках 0,5-1 л. Залийте гарячим маринадом: на 1 л води 2 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 100 мл 9% оцту, додайте перець горошком і лавр. Кип’ятіть маринад 5 хвилин, залийте, стерилізуйте банки 10-15 хвилин у киплячій воді, закатайте.
Читайте також: Як обрати якісне борошно
Варений буряк на зиму.
Для вареного без оцту: використовуйте лимонну кислоту (1 ч. л. на 2 кг буряка, 2 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру). Натріть варений буряк, тушкуйте з олією 10 хвилин, розкладіть гарячим по банках, стерилізуйте 20 хвилин. Це для салатів чи ікри. Цілий маринований: дрібний буряк варіть, очистіть, покладіть у банки з часником, залийте розсолом (1 л води, 50 г солі, 50 г цукру, 50 мл оцту), стерилізуйте 15 хвилин.
Зберігайте в темному прохолодному місці – до 12-18 місяців. Відкриту банку тримайте в холодильнику 3-4 дні. Такі заготовки економлять час: додайте в вінегрет чи борщ прямо з банки. Уникайте металевих кришок без покриття, щоб не іржавіли. Для солодких сортів зменшуйте цукор – смак буде природнішим.
