Останні новин :

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Як зробити хрін в домашніх умовах: гостра приправа без зайвих зусиль

Хрін – корінь з пекучим смаком, багатий на гірчичні олії. У домашніх умовах з нього роблять соус, який пасує до холодцю, сала, ковбас. Гіркота стимулює апетит, покращує травлення. Корінь містить вітамін C – 100 г дає 50% добової норми. Обирайте свіжий хрін: товстий, без гнилі, довжиною 20-30 см. З 300 г виходить банка 0,5 л соусу.

Читайте також: Як фарширувати щуку: смачні рецепти для святкового столу

Підготовка кореня хрону перед приготуванням

Спочатку промийте корінь щіткою під холодною водою. Замочіть у крижаній воді на 30 хв – так легше чистити, менше сліз. Очистіть ножем, видаліть дрібні корінці. Подрібнюйте в провітрюваному місці: відкрите вікно або витяжка. Терка дрібна – для пасти, блендер – для гладкої маси. Якщо блендер, додавайте воду порціями. Рукавички обов’язкові – сік пече шкіру.

Класичний рецепт хрону з буряком

ІнгредієнтиКількість
Корінь хрону100 г
Буряк сирий150 г
Сіль0,5 ч. л.
Цукор0,5 ч. л.
Оцет 9%1 ст. л.
Окріп200 мл

Кроки:

  1. Натріть хрін на дрібну терку.
  2. Буряк натріть окремо, залийте окропом на 10 хв, процідіть сік.
  3. Змішайте хрін з буряком, додайте сіль, цукор, оцет.
  4. Перемішайте, розкладіть у банку. Готовий за 15 хв. Колір рожевий, смак м’якший через буряк.

Хрін без буряка на зиму

Інгредієнти на 500 г хрону:

  • Вода – 600 мл
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 190 мл

Інструкція:

  1. Замочіть очищений хрін у воді на 30 хв.
  2. Подрібніть блендером з частиною води.
  3. Додайте сіль, цукор, оцет, розмішайте.
  4. Розлийте по стерильних банках 0,5 л.
  5. Закрийте кришками, поставте в холодильник. Тримається 6-8 місяців. Гострота максимальна, без кольору.

Варіант з часником і буряком

На 200 г хрону:

  • Буряк – 2 шт. (200 г)
  • Часник – 3 зубки
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Цукор – 1,5 ч. л.
  • Оцет – 4 ч. л.
  • Вода – 300 мл

Приготування:

  1. Натріть хрін і буряк окремо.
  2. Буряк залийте теплою водою на 15 хв, процідіть.
  3. Змішайте хрін з буряковим соком, подрібненим часником, сіллю, цукром, оцтом.
  4. Настоюйте в холодильнику ніч. Часник додає аромат, пасує до м’яса. Гострота помірна.

Рецепт з вареним буряком для м’якості

Буряк варіть 40 хв, охолодіть. На 150 г хрону – 200 г вареного буряка, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 2 ст. л. оцту. Натріть все, змішайте. Консистенція кремова, менш пекуча. Ідеально для дітей або тих, хто не любить надто гостре.

Поради, щоб уникнути сліз і помилок

  • Подрібнюйте хрін надворі або в масці – пари дратують очі.
  • Не перемішуйте довго – гіркота слабшає.
  • Оцет замініть лимонним соком (2 ст. л.) для натурального смаку.
  • Якщо хрін сухий, додайте більше води – маса не повинна бути густою.
  • Для зимових заготовок стерилізуйте банки 10 хв у кип’ятку.

Помилки: забули оцет – соус скисає за тиждень. Занадто багато цукру – втрачає пікантність.

Читайте також: Як зберегти буряк на зиму

Як зберігати домашній хрін

У скляних банках з кришками – в холодильнику при +4°C до 3 місяців. На зиму – додайте більше оцту (250 мл на 500 г), розлийте гарячим, закатайте. Тримається в коморі 8-10 місяців при +10-15°C. Якщо осад – нормально, струсіть. Заморозьте порціями в пакетах – розморожуйте в холодильнику.

Домашній хрін – дешевий, корисний, завжди під рукою. З осіннього кореня запас на всю зиму. Експериментуйте з пропорціями, додавайте перець чи кмин для смаку.

Інші новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...
spot_img
Останні новини

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає...

Крижавки на зиму: секрети хрусткої квашеної капусти

Крижавки, або квашена капуста великими шматками, – це більше,...

Криниці опломбують та поставлять лічильники: законодавчі ініціативи

Питання водокористування та його обліку в Україні традиційно викликає значний суспільний резонанс. Останнім часом активно обговорюється можливість запровадження обов’язкового обліку води з індивідуальних джерел....

Шнекові кормозмішувачі: як готувати комбікорм для свиней і корів без зайвого клопоту

А ти вже мішав корм шнеком? Ну, отаке. Я якось на фермі під Полтавою, біля тієї силосної ями на околиці села, стояв і дивився...

Лампи інфрачервоні для свиней і курей: як гріти поросят і бройлерів без зайвих витрат

А ти вже грів лампами поросят? Ну, отаке. Я якось на фермі під Черкасами, біля тієї старої тракторної бригади на околиці, стояв і дивився...